Учени в потрес от предстоящо изграждане на толетни в "Света София"

DenNews.bg
22.10.2020
размер на текста:

Опасността за структурата на "Света София" в Константинопол излезе на дневен ред от неотдавнашната задача за изграждане на тоалетни в катедралата, търг, който предизвиква реакциите на учените, пише гръцкото издание Protothema, предава агенция Фокус. Главната дирекция на институциите към турското министерство на културата и туризма обяви търг за изграждане на тоалетни в "Света София", въпреки че известният турски професор по история Илбер Ортайли предупреди преди две години за опасностите от подобен ход, тъй като не могат да бъдат създадени дренажни канали под Света София.
"Какво ще правим, ако 3,5 милиона посетители годишно "оставят’" по един литър всеки? Толкова е абсурдно, а дискусията толкова наивна и глупава. Никой не може да каже какъв ефект ще има върху структурата на сградата. Не знаем основите отдолу. Тъй като няма проучване, те не позволяват никакво проучване", оплака се той в изявление, което днес се припомня от турските медии, за да се критикува решението за изграждане на тоалетна вътре в паметника.
Въпреки реакциите на учените обаче, проектът беше окончателно възложен на 15 октомври 2020 г. на Iras Yapı Organizasyon A.Ş., компания, която поддържа тесни връзки с политици, близки до турския президент Ердоган, за 102 000 евро. Изграждането на тоалетните е планирано да приключи до 11 август 2021 година.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети