Напрежение и опашки заради спрени направления за PCR тестове в Благоевград

DenNews.bg
21.10.2020
размер на текста:

Напрежение в Благоевград заради това, че днес направления от личните лекари за безплатни PCR тестове няма да се издават. Има опашка от чакащи пред местното РЗИ, показа bTV. Някои чакат от вчера. Оплакаха се, че никой не им обяснява "защо", а ги насочвали към бележка на входа, на която просто е посочено, че направления няма да се издават.
Сред чакащите има такива, които трябва да влизат в болница, но не могат да го направят, заради спряната процедура.
Сред чакащите има и ученик, който втори ден не е на училище, а от майка му - на работа. Те и вчера били на опашката пред РЗИ, но никой не ги предупредил, че днес няма да се издават направления. Сега единственият им вариант е да си заплатят PCR теста.

Влошената епидемична обстановка в областта принуди и здравният министър да призове българите да избягват пътувания до там миналата седмица. А след като вече от началото на месеца личните лекари могат да издават направления за безплатни PCR тестове се оказва, че на ден в града са се издавали по 80-90 направления.
Вчера от РЗИ Благоевград съобщиха, че днес личните лекари няма да издават разрешения за безплатни тестове.
РЗИ Благоевград спира за ден направленията за безплатни PCR тестове Възможността ще се поднови от утре, но вече ще има лимит на направленията - до 30 на ден. Реално процедурата е следната: Със „зелена бележка“ от личния лекар се отива в РЗИ, където от 9 до 10 ч. се получава „заветното“ направление за безплатен тест. С направлението от РЗИ пък се чака отново на опашка пред двете лаборатории в Благоевград. Вземането на проби започва в 9 ч., резултатите от тях са готови след 15.30 ч.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети