Трябва разумно да спазваме мерките, за да намалим скоростта на разпространение на COVID-19

DenNews.bg
20.10.2020
размер на текста:

Носенето на маски може да намали до 30% броя на новозаразените с коронавирус. Това са изводите на анализ, направен в Канада от българин.
Мерките, които има, са достатъчни. Трябва да бъдем разумни, да ги спазваме, тъй като това ще позволи да намалим скоростта на разпространение. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев пред Нова тв.
"Нека се концентрираме върху нещата, които можем да променим. Дали е лабораторен вирус, или не - не можем да го променим. Можем да променим нашето поведение - да ходим повече с маски, да спазваме дистанция и да си мием повече ръцете. Тези неща са в рамките на това, което всеки един от нас може да направи. Вместо да говорим за неща, за които не знаем или не можем да променим", апелира пулмологът.
"За огромно съжаление вече имаме четирицифрена бройка на новооткрити. Добрата новина е, че процентът от тези, които влизат в болница от тази бройка, е по-нисък, тъй като основната част на разпространението е през училищата, където има по-млади хора. Общата бройка обаче е много притеснителна", каза още медикът.

Той сподели, че в МВР болница обстановката е по-спокойна, тъй като лечебното заведение е ведомствено и изрази огромна благодарност към екипите, които се борят с коронавируса, за стриктното спазване на протоколите.
"От февруари досега опознахме по-добре вируса. Имаме протоколи, с които го лекуваме много по-ефективно, поради което, въпреки че има повече бройки, част от хората не стигат до болници. Трябва ни повече време, за да изследваме и въздействието на новите медикаменти и ваксините, за които се надяваме да могат да работят", добави д-р Симидчиев.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети