Армения има доказателства, че турската армия командва азерските военни операции в Нагорни Карабах

DenNews.bg
02.10.2020
размер на текста:

Армения има доказателства, че турската армия командва всички азерски военни операции в Нагорни Карабах, заяви в петък премиерът Никол Пашинян.
Освен това Пашинян поиска Турция да бъде изключена от Минската група на ОССЕ в резултат на нейната "агресивна" позиция в района.
По-рано турският президент Реджеп Ердоган нарече Армения "лъжлива държава" и изрази подкрепата на Анкара към Азербайджан.
Минската група е съпредседателствана от Франция, Русия и САЩ, докато Армения, Азербайджан, Беларус, Германия, Италия, Португалия, Холандия, Швеция, Финландия и Турция също участват във формата, създаден по време на сблъсъците през 1992 г. в Нагорни Карабах.
"Турция поради своето предубедено и войнствено поведение не може да бъде посредник за Нагорни Карабах", коментира Пашинян за френския Le Figaro.

Межувременно агенция ТАСС съобщи, че Армения е готова да започне преговори с Азербайджан за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах с посредничеството на страните от Минската група на ОССЕ. Руската агенция се позовава на съобщение на Министерството на външните работи на републиката. В съобщението се коментират изявленията на ръководителите на Руската федерация, САЩ и Франция - страните - съпредседатели на Минската група на ОССЕ.
"Ние приветстваме факта, че ръководителите на страните - съпредседатели на Минската група на ОССЕ осъдиха остро прилагането на сила в зоната на конфликт в Нагорни Карабах. Армения е призована да реши конфликтът по мирен път. Ние ще продължим решително да отразяваме агресията на Азербайджан, но в същото време сме готови да работим със страните - съпредседатели на минската група в ОССЕ в посока на прекратяване на огъня, въз основа на споразуменията от 1994-1995 година", се казва в съобщението.

Журналисти от френското издание Le Monde бяха ранени вчера, след като били подложени на обстрел от азербайджанска страна в Нагорни Карабах.

Конфликтът между Баку и Ереван води началото си от февруари 1988 г., когато Нагорнокарабахската автономна област (населена предимно с арменци) е обявила за излизането си от състава на Азербайджанската съветска социалистическа република. В началото на 90-те години на миналия век е избухнала война между Азербайджан, от една страна, и Армения и сепаратистите в Нагорни Карабах, от друга, взела около 30 000 жертви. След военния конфликт в периода 1992-1994 г. Азербайджан де факто е загубил контрол над областта.
През 2016 г. тежки сражения за малко не прераснаха в нова война за Нагорни Карабах. През юли тази година се е стигнало до смъртоносни боеве в района на границата, а от 27 септември районът отново е станал сцена на сблъсъци.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети