Към 14 часа ВиК ще изпита отремонтираната авария, водата в Дупница идва най-рано привечер

DenNews.bg
19.10.2020
размер на текста:

Към 14 часа екипите на ВиК ще започнат изпитване на отремонтирания участък на довеждащия водопровод за Дупница, който аварира в петък сутринта, а след това в събота при опит да се пусне водата се получи второ спукване на циментовата тръба, която захранва резервоарите на Дренски рид от водохващането в Бистрица.
Към 14 часа ще се извърши проба за якост на новоположената бетонова конструкция, ако тя премине успешно ще започне поетапно пускане на водата.
„Ще действаме внимателно. Знам, че три денонощия са много време, но трябва да сме сигурни, че отремонтираният участък ще издържи и няма да се получи нова авария в този тежък участък. Ако бетонът е достатъчно стегнат и установим, че ще издържи, ще започнем да подаваме вода към резервоарите. След това ще започнем поетапно пълнене на мрежата. За съжаление очакваме, че ще се получат аварии по мрежата, тъй като на места ще има хидравлични удари. Ще отворим хидрантите, за да излезе въздуха от мрежата, а и да се промие, така че хората да не се притесняват, ако видят, че по улиците тече вода от хидрантите.
С помощта на 70 крана в града насочваме наличната в резервоарите вода, така че да се подава поне по малко вода за някакво време за различните квартали.
След изпитването на аварията няма да чакаме резервоарите да се напълнят, а ще започнем веднага да подаваме вода към мрежата.
Включваме вода и от яз. „Дяково“, но помпите са с малък капацитет – едва 5 л/секунда при нужни на града 300 л/секунда“, обясни управителят на ВиК Дупница Илия Илиев.

Той обясни, че Община Дупница и ВиК са входирали преди време проект за финансиране от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерски съвет за закупуване на нови и по-мощни помпи за помпената станция на Таушаница, както и изграждането на трасе, което да може да подава нужните количества при подобни ситуации от яз. Дяково.

„Проектът е за около 700 000 лв. и ако го осъществим ще имаме сигурен втори вариант, като няма да разчитаме единствено на водохващане Бистрица, а ще можем да взимаме нужните количества от яз. Дяково“, обясни още Илиев.

Десетки граждани са се възползвали от възможността да си наточат вода от водоноската на ВиК, като тя е обиколила няколко квартала по подадени в дружеството заявки.

Днес водоноската също е на линия, може да подадете заявика на телефона на ВиК: 0701/59420, като е добре хората преди това да се разберат помежду си и да действат организирано с точенето, за да не се губи време.

„Оптималният срок за нормализиране на водоподаването е тази вечер. Всички се надяваме отремонтираният участък да премине тестването за здравина и да не се получи ново спукване на циментовия довеждащ водопровод. Знам, че хората са ядосани, но работим с максимални усилия. Работниците не са сядали от петък сутринта. Всичките ни сили са концентрирани в отстраняването на тази авария“, каза още Илиев.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети