ВиК изпрати водоноска в жк „Бистрица“, все още се работи за възстановяване на водоподаването

DenNews.bg
18.10.2020
размер на текста:

ВиК изпрати водоноска в жк „Бистрица“ – в района на пазарчето.
Управителят на ВиК-Дупница Илия Илиев обясни, че гражданите могат да заявят изпращането на водоноската в квартала си на телефон 0701/59420, като е добре хората преди това да се разберат помежду си и да действат организирано с точенето, за да не се губи време.

Припомняме, че голяма част от Дупница и селата Джерман, Яхиново и Грамаде останаха без вода в петък сутринта заради възникване на голяма авария на главния довеждащ водопровод за Дупница. Аварирал е участък на циментов водопровод, още същия ден аварията бе остранена, но трябваше да се изчака стягане на бетона. Вчера при опит да се пусне водата се получи втора авария, близо до първото място на спукването на централния водопровод от водохващането в село Бистрица до резервоарите на Дренски рид. Вчера бе спряна водата и на село Бистрица.

Екипите са започнали работа веднага, като при работа е установено, че са повредени близо 3 метра от циментовото съоръжение.
В момента работата продължава, но Илиев не може да посочи категорично срок за пълното възстановяване на водоподаването.

„Надявам се да стане до края на деня. Вчера вечерта спряхме водата за жк „Бистрица“, за да може да насочим вода към частите, в които няма вода от петък сутринта. Налягането е слабо, но все пак има. Стремим се да насочим всяка капка вода. Всичките ни сили са съсредоточени тук. На място е и кмета Чимев. С водоноската се стремим да облекчим поне малко хората“, обясни Илиев.


Аварии стават навсякъде, но Дупница се оказа неподготвена с резервен план, какъвто преди време имаше.

 

Припомняме, че през 90-те години тогавашният кмет Панчо Панайотов и тогавашният управител на ВиК Ангел Малинов сложиха край на перманентната водна криза в Дупница с изграждането на алтернативни водохващания. Едното - байпасите от яз. Калин през яз. Карагьол и Градинските езера, които да захранват река Бистрица при нужда. Това трасе се ползва и до ден днешен, като вода от Карагьол бе пусната към водохващането в Бистрица буквално преди броени дни – през септември, когато водите на Бистрица вече не са стигали за захранването на мрежата.

Вторият спасителен план на двамата е изграждането на втори дюкер на яз. Дяково и помпена станция на Таушаница, която многократно е спасявала Дупница от безводие.

Помпената станция обаче е занемарена в годините, никой не помни кога точно, но се знае, че не функционира поне от мандата на кмета Дангов.

В наша статия от месец януари тази година алармирахме, че помпената станция на Таушаница е важна предвид все по-голямото безводие и чести аварии. В коментар за сайта ни тогава Ангел Малинов призова общинското ръководство да вложи сили във възстановяването на това трасе.


„Скоро направихме опит да пуснем вода през помпената станция, но се оказа, че дебитът не е достатъчен. Това е заради липсата на поддържка през годините. Не знам кога станцията е занемарена, но аз я заварих така“, обясни Илиев.

Истината е, че ако сега помпената станция работеше, без проблем щеше да бъде пусната вода към Дупница от яз. Дяково, както се е случвало в мандата на Малинов и Панайотов, и ВиК щеше да работи спокойно по отстраняване на аварията, а градът нямаше да е в бедствено положение над две денонощия вече.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети