Втори път аварира основният водопровод на Дупница, вода няма да има скоро

DenNews.bg
17.10.2020
размер на текста:

Въпреки усилията на ВиК, не се очаква водата в Дупница да дойде скоро – оптимистичният срок е утре следобед.

Причината – след отстраняването на голямата авария, станала вчера сутринта на главния довеждащ водопровод от водохващането в Бистрица, при започналото поетапно включване на водата днес е станала втора голяма авария.
Двете аварии са близо една до друга – в ниска и слаба точка на довеждащия водопровод, който захранва резервоарите на Дренски рид от водохващането в Бистрица.

„Работим на максимални обороти. Проблемът е, че това е циментов участък и след отстраняване на първата авария трябваше да положим армировка, след това се бетонира, изчакахме бетона да стегне, което се усложни от вчерашния проливен дъжд. Днес започнахме поетапно пускане на водата, за да избегнем хидравличен удар, но въпреки това водопровода се спука близо до авариралия вчера участък. В момента се прави отново ремонт, отново трябва да се бетонира и да се изчака. Концентрирали сме максимални сили, но ще трябва време. Съжалявам за причиненото неудобство на абонатите, правим всичко възможно“, обясни управителят на ВиК-Дупница Илия Илиев.


Той обясни, че ще се бърза, но не може да се посочи краен срок, тъй като след отстраняване и на втората авария водата трябва да бъде пусната поетапно. Най-вероятно водоподаването ще бъде въстановено утре следобед. 

Над 30 часа голямата част от Дупница и селата Джерман и Грамаде са без вода. В Яхиново водоподаването е възстановено, обясни Илиев. В Бистрица вода няма, защото оттам се подава водата за резервоарите на Дренски рид, а до отстраняване на аварията тръбите трябва да останат сухи.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети