Българи са част от международна банда за пране на пари, откраднати от хакери

DenNews.bg
16.10.2020
размер на текста:

Българи са част от международна престъпна организация, изпрала милиони евро, откраднати при киберпрестъпления. 

Европейски служби и ФБР са провели мащабна операция срещу организацията, съобщи Агенцията на ЕС за полицейско сътрудничество "Европол".
Групата "QQAAZZ" включвала и български граждани, чиито адреси у нас са били претърсени, информира БГНЕС.

Въпросната международна полицейска операция под шапката на Европол е била ръководена от португалската полиция и ФБР. Освен в България, претърсени са били и жилища в Испания, Италия и Латвия - общо 40 на брой, като повече от половината обиски били проведени в балтийската република. В Латвия и Великобритания били задържани по шестима души. Четири ареста са били направени в Испания, а по един - в Португалия, Полша, Съединените щати и Австралия, уточняват от Европол. По техни данни групата е изпирала пари, откраднати от хакери с помощта на зловреден софтуер, които прехвърляла между стотици банкови сметки по света.
В групата, освен българи, са участвали граждани на Русия, Латвия, Грузия, Румъния и Белгия. Това сочат данни на американското министерство на правосъдието. Според тях, групата е откраднала пари от хора в Съединените щати и европейски държави. От американското правосъдно министерство уточняват, че в Съединените щати в рамките на международната операция е задържан руски гражданин. Това е станало още в края на март - при негово посещение в страната, като още тогава са му били повдигнати обвинения.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети