10 дни протести свалиха президента на Киргизстан

DenNews.bg
15.10.2020
размер на текста:

Президентът на Киргизстан Соронбай Жеенбеков обяви, че подава оставка с думите, че иска да предотврати насилие по улиците при евентуални сблъсъци с полицията след над 10 дни протести.
"Не съм се вкопчил във властта. Не искам да остана в историята на Киргизстан като президентът, пролял кръв и стрелял по собствените си граждани. Ето защо взех решение да подам оставка", се казва в съобщението, разпространено на сайта на президента и цитирано от Франс прес и ТАСС.
Държавният глава поясни, че назначаването на ново правителство не е помогнало за намаляване на напрежението в обществото, агресивните протести не са утихнали и все още искат оставка.
Жеенбеков обяви оставката си след 10 дни на протести и размирици, последвали оспорваните парламентарни избори в страната, отбелязва Ройтерс. След вота на 4 октомври протестиращите поискаха оставката на президента и отказаха да приемат резултатите от изборите, спечелени от съюзници на Жеенбеков. Привърженици на опозицията излязоха на протести и окупираха правителствени сгради, а властите анулираха изборите.
Жеенбеков обяви миналата седмица, че ще подаде оставка, но по-рано тази седмица той отложи оттеглянето си от властта и каза, че ще остане на поста, докато бъдат произведени нови избори.
Вчера Жеенбеков прие решението на киргизстанския парламент да избере Садир Жапаров за премиер. Жапаров е националист, когото неговите привърженици освободиха от затвора миналата седмица. Той и неговите последователи призоваваха за оставката на Жеенбеков.
Днес, обявявайки решението си да се оттегли от поста си, Жеенбеков каза, че ситуацията в страната е близка до конфликт между силите за сигурност и протестиращите и в този случай проливането на кръв би било неизбежно. Той призова и двете страни да не се поддават на провокации.
Бившата съветска република, която граничи с Китай, от години се сблъсква с политически хаос и Жеенбеков е третият президент, свален с народен бунт от 2005 г. насам, припомня Ройтерс. През 2005 г.Аскар Акаев бе свален от "Революцията на лалетата" (понятие, въведено от самия Акаев). През 2010 г. оставка подаде Курманбек Бакиев.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети