Инициатива на наши природозащитни организации бе отличена с престижна награда

DenNews.bg
15.10.2020
размер на текста:

Инициативата на български неправителствени организации за защита на старите гори у нас бе отличен с престижната награда „Натура 2000“. Победителят бе отличен чрез гласуване от страна на европейските граждани за забележителни достижения в управлението и опазването по "Натура 2000" - мрежата на ЕС от защитени природни обекти. Това бе обявено снощи на онлайн церемония по награждаването на отличените страни.
България се състезава с 27 финалисти от 79 допуснати за участие кандидатури, получени от всички страни на общността и Обединеното кралство, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).
Дългогодишната работа на неправителствени организации за установяване на законодателна зашита на 10% от горите в мрежа „Натура 2000“ като стари гори е подкрепена от Изпълнителната агенция по горите. Българската инициатива получи над 11 000 гласа на фона на 5000 гласа за подгласника си.
С дистанционно участие в церемонията представители на основните организации в инициативата - Асоциацията на парковете в България (АПБ), WWF-България, Сдружение за дива природа "Балкани" и Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) - изтъкнаха, че са горди с постижението на България, което е постижение за целия съюз, защото опазва ценни и стари гори, каквито са останали на малко места в Европа. Заместник-изпълнителният директор на ИАГ Ценко Ценов заяви, че държавата ще продължи да работи с неправителствените организации за опазване на природата и управление на горите в полза на запазване на биоразнообразието.
Закриването на церемонията бе отбелязано с дистанционна снимка на еврокомисаря по околна среда Виргиниюс Синкявичюс и представителите на спечелилата българска инициатива - Тома Белев от АПБ, Веселина Кавръкова и Нели Дончева от WWF-България, Андрей Ковачев от СДП "Балкани", Ценко Ценов и Кирил Ташев от ИАГ.

 

При предишните четири издания на наградите "Натура 2000" са били получени 419 заявления за участие, от които са номинирани 94 финалисти и излъчени едва 23 призьори. От тези 23 победители през годините, българските организации са отличени с 5 спечелени награди - с 3 проекта, в които са водещи изпълнители и 2 проекта, в които са ключов партньор. С това постижение българската природозащита показва доказан принос за опазване на ценни видове и местообитания за Европейския съюз, които се опазват от зоните от мрежата "Натура 2000".

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети