Българин чака присъда за подпалване на британски полицай

DenNews.bg
15.10.2020
размер на текста:

30-годишен българин се е признал за виновен за умишленото запалване на английски полицай, докато съдебни изпълнители опитвали да го изгонят от частен имот. Инцидентът се разиграл на 11 септември в градчето Нюкий на брега на Атлантическия океан, предаде "24 часа". Въпросният българин се казва Благовест и живеел на палатка, разпъната на поляна, която е собственост на принц Чарлз. Британският престолонаследник притежава 52 хиляди хектара в Югозападна Англия, които включват земеделска земя, гори, ферми, десетки постройки и дори мини. Те се управляват от тръст със 150 служители, чиято основна задача е да следят да бъдат стопанисвани природосъобразно и част от приходите да отиват за благотворителност.
Благовест обаче не искал да си тръгва от кралския имот и оказвал съпротива на служители на принца, опитващи се да го изгонят. Наложило се да дойде полиция - двама служители на реда били натоварени със задачата да изгонят нашенеца. И точно полицаите заснемат какво се случва - с камерите, които са длъжни да носят при изпълнение на служебните си задължения. На записа се вижда как българинът хвърля запалителна течност по единия от тях и го пали, след което той крещи от болка и вика: "Дайте вода!". Колегата му и частните съдебни изпълнители успяват да потушат пламъците, но 51-годишният офицер Даръл Мейърс получава сериозни изгаряния. Налага се въздушна линейка да го транспортира последователно до две болници, за да бъде стабилизирано състоянието му.
Съдия Робърт Линфорт отложи произнасянето на присъдата за ноември, за да може по-добре да се преценят какви са трайните последици за двамата полицаи. Освен за запалването на Мейърс, българинът ще трябва да отговаря и за опит за тежка телесна повреда на неговия колега Алън Лентън. Според съдията го очаква изключително дълга присъда в затвор за извършеното. От показаните кадри се разбира още, че Благовест говори добър английски и на няколко пъти обижда полицаите, защото му стъпвали по палатката и вещите. Когато го предупреждават, че ще използват електрошокови палки, отвръща, че има бутилка, с която ще се защити. След това между българина и Мейърс започва физически сблъсък, при който той избухва в пламъци. На някои кадри се вижда как ръкавиците, а след това и кожата на служителя на реда изгарят. Полицаят вече е изписан от болница.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети