Община Бобов дол подписа договор за рекултивация на старото сметище

DenNews.bg
14.10.2020
размер на текста:

Община Бобов дол възложи поръчката за рекултивация на старото общинско сметище. Договорът за изпълнение бе подписан от кмета Елза Величкова и управителите на столичните фирми „Аква билд монтажи“ и „Вод енерго ремонт“, които участваха в обществената поръчка в обединение под името „Бобов дол 2020“ ДЗЗД.
Изпълнителят трябва да извърши техническа и биологична рекултивация на общинското сметище, като срокът за изпълнение на техническата рекултивация е три месеца. След него започва да тече срок от 36 месеца за изпълнение на биологичната рекултивация.
774 044 лв. е цената на поръчката, като изпълнителят ще получи авансово плащане от 10%.
Средствата са осигурени по Оперативна програма „Околна среда“.

Сметището в местността „Говедарника“ е използвано 45 г., като за този период в терена от около 15 декара са натрупани около 300 000 куб. метра смесени отпадъци.
Сметището бе закрито в началото на 2018 г., като всички останали стари сметища у нас, които не отговарят на изискванията за безопасност и техническа обезпеченост.
Старото сметище се помещава в изоставена кариера, като по време на експлоатацията се е образувало голямо езеро, което е силно замърсено – поело е голяма част от отпадъците.
Рекултивацията предвижда заравяне на това езеро и изграждане на клетки с отговаряща на новите изисквания настилка и система за отвеждане на отпадните от разлагането на отпадъците газове.
От 1 януари 20018 г. Община Бобов дол транспортира битовите отпадъци до депото в Костинброд.
Припомняме, че Бобов дол е една от Общините, които влизат в сдружението за изграждане на регионално депо в Дупница.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети