Русия стои зад кибератака срещу парламента на Норвегия

DenNews.bg
14.10.2020
размер на текста:

Русия стои зад кибератаката срещу парламента на Норвегия през август, заяви норвежкият външен министър Ине Мари Ериксен Сьорейде, цитирана от Ройтерс и БТА.
"Въз основа на информацията, с която правителството разполага, ние преценяваме, че зад тази дейност в киберпространството стои Русия", каза тя.
На 1 септември норвежкият парламент съобщи, че е бил подложен на хакерска атака в последната седмица на август и че електронните пощи на няколко депутати и служители са били хакнати. Тогава властите не казаха кой според тях стои зад това кибернападение.
"Това е сериозно събитие, засегнало нашата най-важна демократическа институция", каза Сьорейде, но отказа да коментира дали Норвегия може да предприеме някакви мерки срещу Русия.
От руското министерство на външните работи засега няма коментар на норвежките обвинения. От посолството на Русия в Норвегия обаче отрекоха обвиненията.
В изявление, изпратено до Ройтерс, дипломатическото представителство нарече твърденията "умишлена провокация, вредна за двустранните отношения". Осло не представи на Москва никакви доказателства в подкрепа на своите "неприемливи обвинения", каза още руското посолство в Норвегия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети