Личните лекари ще издават направления за PCR тестове от началото на ноември

DenNews.bg
13.10.2020
размер на текста:

 Личните лекари ще имат право да издават направления за PCR тестове от началото на ноември, каза председателят на НС на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева пред БНТ.
По думите й анексът към Националния рамков договор ще бъде подписан до края на октомври. Не е ясно дали ще има лимити за направленията. Въпросът е на масата за преговори между БЛС и НЗОК. Не е изчислено колко пари ще са необходими. Средствата, обаче ще бъдат осигурени от бюджета на НЗОК за 2020-та година, обясни Жени Начева.
Ограничения в броя на назначаваните тестове под формата на добре познатите лимити, както и включването им в сега съществуващите лимити, е недопустимо - това е позицията на Сдружението на общопрактикуващите лекари и затова настояват средствата да бъдат от държавния бюджет, а не от НЗОК.
"Здравната каса няма ресурс да плаща повече тестове. Прехвърлянето на една дейност към общопрактикуващите лекари означава масово прилагане на тази дейност. При масовото прилагане правените тестове за деня няма да са 5 или 6 хиляди на ден, а ще са над 15 хиляди на ден. Това означава, че е необходим голям ресурс. Здравната каса няма този ресурс, тъй като нейният бюджет е разпределен още миналата година, преди да започне епидемията за медицински дейности. За да се отделят пари за изследвания, това означава да бъде намалена цената за някоя друга дейност", каза пред БНР д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.
Общопрактикуващите лекари искат и да се осигури възнаграждение за работата им с пациенти, за които има вероятност да са инфектирани, както и за тяхното наблюдение и лечение в периода на изолация.

"Общопрактикуващите лекари сме частни лекари, ние сме частни фирми, за всичко плащаме от нашия джоб и получаваме приходи единствено съгласно договора със Здравната каса, но Здравната каса не ни заплаща нито стотинка за лечение на остри заболявания", посочи Сотиров.
За да се ограничи разпространението на COVID-19, личните лекари искат да се въведе и издаването на направления по електронен път, защото пациентите с остри респираторни заболявания ще се увеличат с настъпването на есенно-зимния сезон. Така няма да се налага пациентите да стоят пред кабинетите, където да контактуват с останалите.
До края на седмицата в лабораториите у нас ще има и комбинирани бързи тестове за грип и коронавирус. Така при наличие на симптоми за около 15 минути пациентите по-лесно ще разбират дали са носители на COVID-19 или са болни от грип. Тъй като бързите тестове обаче не са 100% надеждни, лекарите препоръчват евентуалният положителен резултат да се потвърди с PCR тест.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети