Временно спират изпитанията на втора ваксина срещу коронавирус

DenNews.bg
13.10.2020
размер на текста:

Американската компания Johnson & Johnson прекрати изпитанията за ваксина срещу COVID-19 заради „необяснимо заболяване“ на един от доброволците, записали се в проекта, съобщава испанският национален ежедневник El Pais, като припомня, че в страната се правят тестове от фаза 2 в три болници.

„Временно спряхме прилагането на нови дози във всички наши клинични изпитвания на ваксината срещу COVID-19, включително във фаза 3, поради необяснимо заболяване на участник в изследването. Неблагоприятните ефекти, понякога и сериозни, са част от всяко клинично проучване, особено при тези, които са мащабни“, се казва в изявление на компанията.

Прекъсването означава закриване на системата за онлайн записване за клиничното изпитване с общо 60 000 пациенти, докато се свиква независимата комисия за безопасност на пациентите.

Американската компания започна през септември изпитването фаза 3 на своя прототип на ваксина, базиран на аденовирус и модифициран с генетична информация от COVID-19.
За разлика от конкурентите, препаратът на Johnson & Johnson изисква прилагането само на една доза за имунизация срещу коронавируса в сравнение с двете инжекции на другите компании. След като бъдат тествани върху животни, всички експериментални ваксини трябва да преминат три фази от опити върху хора.

На първо място трябва да се изключат сериозни странични ефекти. Втората е, за да се потвърди безопасността на имунизацията, да се проучи имунният отговор и да се коригират дозите. Третата е за ефикасността и безопасността при тестове с десетки хиляди участници. Johnson & Johnson забави този последен етап, припомнят от редакцията.

Европейската комисия поддържа предварително споразумение за закупуване на 200 милиона дози от Johnson & Johnson; 300 милиона от Оксфорд и „АстраЗенека“; 300 от френския „Санофи“ и британския GSK; 225 милиона от германския Curevac; 200 милиона от BioNTech и Pfizer и 80 милиона от Moderna.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети