Първи случай на заразен едновременно с коронавирус и сезонен грип

DenNews.bg
13.10.2020
размер на текста:

 Мексиканското правителство потвърди първия случай на коронавирус и сезонен грип в Мексико. Новината съобщи Хосе Луис Аломия, генерален директор по епидемиология в Министерството на здравеопазването, цитиран от „Дойче Веле“. „Потвърждава се в Мексико първият случай, при който присъствието на двата вируса е изолирано и потвърдено едновременно, тоест и двата SARS-CoV-2, която е причинител на COVID-19, както и грипния вирус AH1N1".
Случаят е открит при 54-годишна жена, страдаща от автоимунни заболявания, от рак и с анамнеза за затлъстяване и хронични белодробни заболявания.
"Това е и първият положителен резултат за сезонния грип, който имаме през този сезон," каза той като уточни, че пациентът "в момента е хоспитализиран с добър напредък".
В доклада за случаите на коронавирус в Мексико в неделя длъжностното лице уточнява, че пациентката е започнала със симптоми в края на септември, което я е накарало да бъде хоспитализирана в Националния институт по медицински науки и хранене „Салвадор Субиран“, пише БГНЕС. След като се потвърждава, че има COVID-19, жената е изписана между 5 и 6 октомври, но се връща два дни по-късно с треска и е хоспитализирана отново. При втората хоспитализация е установено наличието на грипен вирус AH1N1. Случаят е идентифициран като част от целенасочено търсене на COVID и грип, проведено от различни национални здравни институти чрез PCR тестове на хоспитализирани пациенти, преди началото на грипния сезон. В интервю д-р Алехандро Масиас, отговорен за управлението на грипната епидемия през 2009 г. предупреди миналата седмица за опасността от смесване на тези заболявания и каза, че "ще има допълнителен болничен натиск". И той предупреди, че „никоя държава не е подготвена за синдемия“, позовавайки се на сумата от две или повече епидемии или огнища на болести в една популация. Към неделя Мексико има 817 503 случая на COVID-19.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети