Подкрепа от Благоевград за протеста за Янек пред полицията в Дупница

DenNews.bg
10.10.2020
размер на текста:

Група от Благоевград подкрепи втория протест на съпричастни със случая „Янек“ дупничани и искането им за резултати по разследването. Роднини, приятели и граждани за втори път поискаха и началникът на РУ Дупница Борислав Динев да поеме отговорност за допуснатото забавяне на ефективните следствени и издирвателни действия след вероятното отвличане на 43-годишния Янек Миланов и да подаде оставка.

 

Динев отново излезе пред сградата на полицията, както направи и на първия протест. Този път той се появи минути преди обявения начален час на протеста, 17:30 часа, когато на място все още не се бяха събрали хора и така се срещна само с журналисти от национални и регионални медии. За пореден път той обяви, че информация ще даде само на роднини на Янек Миланов, но те по-късно заявиха, че не искат да чуят нщо от него, защото не му вярват. Не стана ясно и защо, след като по думите на Динев със случая се е заела група Тежки престъпления, защот Ваксил Капланов е останал на свобода.

 

Благоевградчани, които участват в протестите с искане за оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев вече 94 дни, развяха български знамена пред РУ Дупница и бяха единствените осмелили се да скандират „Оставка“, докато Борислав Динев пушеше цигари и наблюдаваше протеста от прозорец на втория етаж на полицията.

„Господа полицаи, помислете си какво щяхте да правите и как щяхте да работите, ако Янек беше ваш син, ваш брат или ваш близък. Това е човешки живот, господа полицаи! Всеки човешки живот е ценен, господа полицаи! Работете! Вие сте там, за да пазите и служите на българските граждани, да ги закриляте и да им давате сигурност“, викаха те.

Любопитен момент бе, че след появата на благоевградчани в двора на управлението бяха прибрани от обход патрулни автомобили, най-вероятно заради притеснение да не последва нахлуване в двора или сградата. Протестиращите обаче нямаха намерение да ескалират протеста, нито го направиха. Протестиращите и този път дори не минаха зад бариерата, което иначе наскоро направиха шофьорите на джипове, протестиращи срещу забраната да качват туристи към Езерата или което през годините се е случвало с ромски протести срещу арести на техни хора.

„Не сме тук да се бием с полицаите, не сме тук да ги обиждаме. Тук сме, за да им отворим очите – че ние и те сме от едната страна и трябва да имаме доверие помежду си. Че те трябва да работят за интереса и сигурността на обществото. Началникът им обаче трябва да си ходи“, коментираха присъстващи.

Роднини на Янек не можаха да скрият сълзите си и притеснението си, че вече губят надежда, че той ще бъде открит. Лелинчото на Янек разказа не само колко добри и възпитани мъже са племенниците му – изчезналият Янек и брат му Марио, но и разказа няколко други случая, в които полицията е реагирала не напълно адекватно по сигнали.

 

 

„Хората са загубили доверие в полицията. И вместо този случай да беше предизвикал отварянето й към обществото, стана обратното. Когато пуснахме сигнала за изчезването на Янек те бяха заети да разкарват и да губят време с нас, отколкото да търсят следи, извършител и самия Янек. Янек е жив човек, брат му, всички ние сме живи хора, а не усетихме и не усещаме отношение като към живи хора, изпаднали в беда. Това трябва да се промени. Полицията трябва да промени поведението си, така че да си върне доверието на хората“, казаха близки.

Те благодариха за подкрепата от страна на гражданите и призоваха всички ние, като дупничани и човеци, да останем съпричастни със случая.

„Знаем, че целият квартал, целият град тъгуват и се вълнуват, но се вижда, че има страх. Ние нямаме право да изоставим Янек и Марио, защото те са наша кръв. Разбира се, че у нас освен мъка има и страх и благодарим на всеки, който застава с лицето си редом до нас. Трябва да запазим човещината си и грижата си един за друг, защото това е единственото, което имаме като хора. Само така можем да поискаме промяна, че да няма повече такива случи; че да сме сигурни, че полицията и прокуратурата ще работят отговорно и ефективно; че няма след месеци или години да се наложи пак да стоим тук със свити сърца“, добавиха те.

А освен близките и групата от Благоевград пред полицията кураж да застанат с лицата си намериха „две стари пушки“ на гражданството на Дупница, останалите бяха жени – майки, сестри и съпруги.

„Обяснявам си го с това, че жените сме по-решителни в такива тежки ситуации и с това, че и да знаем, че може да има последици – някакви опити за репресии или да ни заплашват, защото разбрахме и това вече се случва, пак ще изберем да защитим живота и достойнството на човек. Разбира се, че сме разочаровани от полицията. Та, нали го виждахме Капланов да си се разхожда и да обикаля в дните след изчезването на Янек. Разочаровани сме, че никой от властимащите не излезе да успокои гражданите, най-малкото по човешки да пожелае кураж на близките. Разочаровани сме, че полицейският началник излезе миналия път, за да подвиква, че си е свършил работата, а не със загриженост и кротко да обясни какво се случва. Не искаме детайли от разследването, знаем, че това ще попречи, но искаме да ни се казва поне нещо. Информираността е част от усещането за сигурност. Та нали всички видяхме, че и при арестите на Капланов журналистите се бореха със зъби и нокти да изкопчат информация какво се случва, вместо да излизаше някой от полиция или прокуратура и да обяви кратко и точно за какво и за колко часа е арестуван и какво предстои. Имам усещането, че нарочно се действа така, защото само в такава мътна ситуация страхът вирее. Т.е. ние сме свидетели, че полицията и прокуратурата се държат така, че да поддържат и пораждат страха, който е почва на беззаконието и на престъпността. А това не е нормално. Дори и Динев да е свършил нещо – първо, то не е било достатъчно и второ поведението му след това помага не на гражданите, а на мутренския модел. И дори само заради това трябва да поеме отговорност и да подаде оставка“, каза жена от протеста.

По-възрастна дама пък обясни, че докато началниците, независимо в коя държавна институция, не се научат да поемат лична отговорност, а се крият зад общата отговорност, системата няма да се промени.
„И премиера, и министри, и кметове, и шефове на полиция и прокуратура трябва да знаят, че има ли грешки, трябва да има и оставки. Техните оставки. А наша работа е да ги научим да разберат това. В нормалния свят си тръгват само за съмнение, тук чакаме да се замаже, да се потули, а после да ги преназначат. Или да ги пенсионират с бонус заплати, защото и това се говори вече – че Динев може и да го пенсионират. Не, не трябва да си взима 20-те заплати, трябва да си отиде от системата без почести. От 10 г. е началник. С какво спомогна градът да стане по-спокоен, а хората по-сигурни. С цирка в „Изамет“ ли, където извърши нарушение по закон или с появите си тук?“, каза тя.

Всеки от присъстващите застана с лицето и името си, въпреки че бе следен от началника на РУ Дупница и камерите на полицията, но ние ще спестим имената. Защото:


„Тъмната и демонична пелена на мафията няма да си тръгне лесно. Предпочитам думата мафия пред олигархия, която звучи по-изтънчено, но и по-неясно и далечно.
Мафия е, когато организирана престъпност (рекет, наркотици, проституция, убийства, измами с обществени поръчки) и държавни институции действат като едно.
Това се случва в Дупница. Получих ясна информация, че са започнали да притискат активни хора, които търсят истината за Янек в града. Правят го директно или чрез роднините им. Някои от тези активни хора се отдръпват и аз ги разбирам. Семейството е важно. Вярвам, че ще има и такива, които ще продължат.
На всички, които ме питат защо има страх сред хората - добре дошли в реалността. Да псуваш във Фейсбук и да застанеш с лицето си там, където има реална опасност за теб или семейството ти, е различно. Затова не се чудете защо има страх в малките градове, а отидете и ги подкрепете, когато можете лично“, каза Любомир Авдижийски, който бе организатор на първия протест пред полицията преди седмица.

Юристът бе затрупан с правни въпроси за това как може да се помогне, какво ще се случи, дори и може ли Европа да бъде ангажирана със случая.

Той отговори внимателно и изчерпателно на всички въпроси и благодари на гражданите за проявената гражданска позиция и смелост.

„В България се изисква смелост, за да говориш, да търсиш истината и отговорност. Надявам се хората да не се откажат и да продължават активно да следят случая и да оказват подкрепа на близките. Първо, защото сме хора и после, защото, ако не променим системата, неизбежно утре ще сме на тяхно място. Трагедиите у нас са ежедневие, но правейки се, че не ги виждаме, не си помагаме, а само правим така, че да има възможност те да стават все по-големи“, посочи още той.


Марио Миланов не присъства на протестите. По-рано вчера той благодари отново на всички съпричастни със случая хора, благодари и на разследващите, които в момента работят по случая, но посочи, че е факт първоначалното забавяне на ефективните действия по разследването.

Припомняме, че Янек Миланов е в неизвестност от 71 дни. Той изчезна в късната вечер на 31 юли, като последно е засечен от камери в джипа на Васил Капланов-Каплата. Към момента Капланов е в ареста с постоянна мярка „задържане под стража“, но по обвинението за отправена закана за убийство към съпричастен със случая „Янек“ дупничанин.


По досъдебното производство за отвличането на Янек няма привлечен обвиняем, а наблюдаващият прокурор удължи срока на разследването с още два месеца.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети