Граждани поискаха оставката на полицейския началник на Дупница заради случая „Янек“

Борислав Динев излезе при гражданите, но отказа да отговаря на въпроси, заговори, че днес е голям християнски празник

DenNews.bg
01.10.2020
размер на текста:

Любомир Авджийски

Дупничани поискаха оставката на полицейския началник Борислав Динев заради случая с изчезването и най-вероятно отвличане на 43-годишния Янек Миланов.
Протестът бе организиран от Любомир Авджийски под надслов „Вън мутрите от Дупница! Уволнение на Динев. Къде е Янек?“ и се проведе тази вечер пред РУ Дупница. Днес се стават точно два месеца от изчезването на Янек, който последно е засечен от камери в джипа на бившия гард на Братя Галеви Васил Капланов-Каплата.
Около 15 граждани победиха страха си и застанаха редом с Авджийски, за да потърсят отговорност и да попитат за пореден път къде е Янек.

Изненадващо се оказа, че Динев е останал след работното си време и излезе при гражданите. След като се представи той покани на разговор вътре в управлението роднини на Янек.

„Ако тук има роднини и близки на Янек, нека влязат вътре и ще им кажа какво сме направили“, каза той и отказа да отговори конкретно на въпросите на Любомир Авджийски и журналистите от национални и регионални медии.

Борислав Динев 

 


На въпроса на Авджийски защо информацията за изчезването на Янек бе оповестена в бюлетина едва след 4 дни и то след журналистически въпроси, а полицията и прокуратурата са се забавили с ефективното разследване, Динев отговори: „Няма никакво закъснение в нашите действия. На близките и роднините мога да кажа в детайли какво сме направили“. И уточни, че няма как да даде пресконференция, защото пресконференциите ги дават от пресслужбата, и „най-вероятно пресконференция ще има когато е разрешен случаят, той все още не е“.

След това той отново каза, че няма да отговаря на въпроси на граждани и журналисти, макар присъстващите да подвикваха, че всеки един е близък на Янек, защото всеки един може да на мястото му.

Динев опита да заговори за днешния християнски празник, което обаче беше прекъснато от гражданите с викове, че може и да е празник за едни, но Янек все още го няма, а религиозните чествания нямат нищо общо с работата на полицията.

"Няма да отговарям на въпроси, хубав християнски празник е днес...", каза той, но бе прекъснат. След това Динев пожела приятна вечер и се прибра в сградата на полицията.

„Незабавно уволнение на г-н Динев. Той трябва да бъде дисциплинарно уволнен“, каза от своя страна Авджийски, който е юрист към Центъра за мониторинг на правосъдието.

На въпроса защо според него толкова малко хора се присъединиха към протеста той обясни, че е пред полицейския участък първо заради Янек, след това заради своята съвест и най-вече защото всеки гражданин може да е на мястото на Янек, но и всички граждани носим отговорност за случилото се, след като години сме търпели и продължаваме да търпим зависимостите и мафията.

„Можеше да бъда и сам, не дойдох с предварителни очаквания, че ще има много или малко хора. Знам, че много хора искат да са тук, но не са, защото Дупница е крепост на мафията. Трябва да започнем да говорим публично. Янек е жертва на мафията, а не на битова свада. Полицията и прокуратурата трябва да бъдат разследвани, но и изчистени, защото сега тези, които трябва да разследват, са част от мафията.
В първите дни, когато Окръжна прокуратура е трябвало да поеме случая, защото на нея са подсъдни убийства и отвличания, в първите най-важни дни не е направено нищо. Първите 24 часа и 48 часа не е направено нищо.
Цялата общественост вече знае, че Янек е подавал сигнали за тормоз преди да изчезна.


Искането ми към МВР е за незабавно уволнение на шефа на РУ Дупница Борислав Динев и ръководството, както и прочистване на полицията и Районна прокуратура, за да може да започне реално разследване на мафията, за която всички говорим. Знаем много добре, че Братята, макар и да ги няма, техните хора все още вилнеят в града. Не знаем дали случаят с Янек е убийство, но Янек е жертва на мафията. Всички се надяваме да не е убийство. Казвам, че мафията в Дупница има полицейски чадър.
Отговорността е на районния прокурор, на полицията и на прокуратурата в Кюстендил.

Случаят с Янек е важен, защото един обикновен човек е жертва на мафията.

В Дупница има огромен страх, както физически, така и за работните места, но призовавам дупничани да излязат, да започнат да говорят, защото това, което се случи с Янек, може да се случи с тях, с децата и с близките им“, каза още Авджийски.

Той има намерение да организира нов протест със същите искания и въпроси в най-скоро време.


 

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети