Декември и януари ще е пикът на грипа, а той прави коронавируса по-опасен

DenNews.bg
01.10.2020
размер на текста:

Маските са щит срещу разпространението на вируси. Ако ние сме без маска, ще получим десет единици вирус, с маска ние ще получим две единици вирус. Това заяви имунологът акад. Богдан Петрунов в сутрешния блок на БНТ.
Акад. Петрунов е категоричен, че маските предпазват от разпространението на вируси
Имунитетът, изграден срещу коронавируса, може да бъде изключително кратък, а хората, които са го изкарали и го хванат отново, могат по-леко да го изкарат, обясни имунологът. Имунитетът, който се създава от прекаралите го, не е висок и се установяват антитела от 5 до 10%. Не можем да приемем, че популационният имунитет ще реши въпроса, а обезателно трябва да дойде ваксината, настоя акад. Петрунов и предупреди, че вирусът мутира.

Според него е възможно сезонният грип да направи коронавируса по-опасен. Декември и януари ще бъде пикът на грипната инфекция и ще бъде едно грамадно предизвикателство за лекарите. Тогава ще бъде поставен въпросът как лекарите могат да разграничат сезонния вирус от коронавируса, изтъкна той.
Акад. Петрунов много ще разчита на лабораторните методи за разграничаване на грипа и коронавируса. „Ние видяхме досега, че коронавирусът се оказва по-опасен, но от всички с положителни проби обикновено 20% развиват клинична картина и необходимо да бъдат на болнично лечение. 10% ще се нуждаят от интезивно лечение, а от 2.5 до 4% ще загубят живота си“, отчете акад. Петрунов.

Той посочи, че разпространението на коронавируса у нас е основно клъстърно (на огнища). Петрунов не вижда основание за въвеждане на по-тежки мерки. „Ако спазваме мерките, аз мисля, че ние повече ще постигнем отколкото с ограничаване и затваряне на градовете“, каза още той.
В заключение акад. Петрунов посъветва родителите да се намесят в поведението на децата си и да разберат, че хората умират от коронавируса.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети