Папа Франциск отказа да приема на аудиенция държавния секретар на САЩ

DenNews.bg
01.10.2020
размер на текста:

Папа Франциск отказа да приеме на аудиенция държавния секретар на САЩ Майк Помпео, съобщава Би Би Си.
Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин и секретарят по въпросите на отношенията с държавите монсеньор Ричард Галахър съобщиха, че папата е отхвърлил искането на Помпео, тъй като избягва да се среща с политици по време на предизборен период.
Този ход добавя към дипломатически скандал след коментари на Помпео за Китай и католическата църква.
Ватиканът обвини Помпео, че се опитва да използва този въпрос, за да привлече избиратели на президентските избори в САЩ през ноември.
В статия по-рано този месец Помпео подчерта, че католическата църква рискувала своя "морален авторитет", като подновява споразумение с Китай относно назначаването на епископи.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп получава подкрепа от консервативни религиозни движения, включително консервативни избиратели католици, някои от които смятат, че папа Франциск е твърде либерален.
Правозащитни организации казват, че много католици в Китай са преследвани и изтласкани в нелегалност заради обещание за вярност към папата, вместо на официална китайска католическа асоциация.
Въпреки това, през 2018 г. Ватикана сключи сделка с Китай, за да има някои мнения относно назначаването на китайски епископи.
По това време папа Франциск заяви, че се надява сделката "да позволи раните от миналото да бъдат преодолени" и да доведе до пълно католическо единство в Китай.

Очаква се споразумението да бъде подновено през следващия месец в лицето на противопоставянето на някои католици, включително в САЩ.
В речта си в сряда в Рим Помпео призова Ватикана да защитава религиозната свобода в Китай, казвайки, че "никъде религиозната свобода не е нападната повече, отколкото в Китай".
Двамата топ дипломати на Ватикана, държавният секретар кардинал Пиетро Паролин и външният министър архиепископ Пол Галахър, заявиха, че папа Франциск няма да приеме г-н Помпео.
"Папата вече беше казал ясно, че политически фигури не се приемат в изборни периоди. Това е причината", каза кардинал Паролин, според агенция Франс прес.
Двамата политици определиха също публичната критика на Помпео към папата като изненада, а архиепископ Галахър коментира, че въпросите за обсъждане трябва да се договарят "насаме".
Кардинал Паролин каза също, че е възможно коментарите на Помпео са били предназначени да насърчат католиците да подкрепят г-н Тръмп на урните през ноември.
"Някои са го интерпретирали по този начин - че коментарите са били преди всичко за вътрешнополитическа употреба. Нямам доказателства за това, но със сигурност това е един от начините да се разглежда", предложи той.
Той добави, че сделката на Ватикана с Китай няма нищо общо със САЩ.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети