Два месеца от изчезването на Янек, срокът на разследването е удължен

DenNews.bg
01.10.2020
размер на текста:

Два месеца стават днес от изчезването и най-вероятното отвличане на 43-годишния Янек Миланов от Дупница, който последно е засечен от камери в джипа на Васил Капланов-Каплата в късната вечер на 31 юли.


Официалната информация по случая продължава да бъде твърде оскъдна. Вчера екипът ни зададе въпрос на говорителя на Апелативна прокуратура, във връзка с изтичането на 2-месечния срок на разследването. Припомняме, че прокуратурата разполага със срок от до два месеца, за да внесе обвинителен акт в съда или да удължи срока на разследването.

Ето какво отговориха от Апелативна прокуратура:
„Във връзка с постъпили журналистически запитвания относно водено от Окръжна прокуратура – Кюстендил досъдебно производство, образувано за отвличане на Янек Миланов, съобщаваме следното:

Действията по разследването на извършеното престъпление продължават и понастоящем. С постановление на наблюдаващия прокурор срокът на разследването е удължен.“

Срокът се удължава с още два месеца, като прокуратурата има възможност в този срок или да внесе обвинителен акт, или в края на срока да поиска ново удължаване с два месеца.

Припомняме, че досъдебното производство за отвличане бе образувано от Окръжна прокуратура-Кюстендил едва на 7 август, седем дни след изчезването на Янек.
След среща на Марио Миланов, брат на Янек, с главния прокурор Иван Гешев досъдебното производство бе взето под специален надзор от Върховна касационна прокуратура и Апелативна прокуратура-София.

Все още не е обявен официално резултатът от проверката, която бе разпоредена от вътрешния министър във връзка с първоначалните действия на РУ Дупница и данните, че е имало забавяне на ефективните издирвателни и следствени действия.
От прокуратурата мълчат какви са били действията на прокурорите по случая и дали е имало забавяне и от тяхна страна.

Припомняме, че в момента разследването се води от екип от отдел Тежки криминални престъпления и убийства към Главна дирекция Национална полиция. А до момента се извършиха няколко претърсвания от страна на служители на МВР, следови кучета и конна полиция в обширни райони около Крайници. Водолази извършиха огледи в язовир Дяково, както и водоеми около Самораново и Крайници. Издирването е съсредоточено там на база анализ на столичните разследващи. Вчера бе претърсван район с гористи участъци над село Крайници.

Припомняме, че главният прокурор посети на два пъти Дупница. Първият път проследи старта на издирвателните действия, а при второто посещение обяви, че прокуратурата отваря "студени" случаи, свързани с Васил Капланов, основен заподозрян за изчезването на Янек.

Капланов към момента се намира в ареста с постоянна мярка "задържане под стража", но по друго обвинение - за отправена закана за убийство към съпричастен със случая "Янек" дупничанин. Тази закана е отправена, докато Капланов бе под домашен арест по друго обвинение - държане на боеприпаси.

Припомняме още, че на няколко пъти за разпит бе привиквана и бившата съпруга на Капланов-Петя. Причината за това е, че основната версия е, че именно отношения между Янек и Петя, които са били прекратени от страна на Янек, са в основата на случило се.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети