Тръмп няма да допусне изтегляне на US военните от Ирак

DenNews.bg
08.01.2020
размер на текста:

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че изтеглянето на американските войски от Ирак на този етап ще бъде "най-лошото нещо" за страната, след като парламентът на Ирак призова за експулсирането на американските сили, предаде БГНЕС.
"В някакъв момент искаме да се изтеглим, но това не е правилният момент. Това е най-лошото нещо, което може да се случи с Ирак", каза Тръмп.
Иракските депутати призоваха правителството да изгони 5 200 американски войски, разположени в страната в отговор на атаката, при която бяха убити иранския генерал Касем Сюлеймани и лидера на иракските милиции Абу Махди ал Мухандис.
Междувременно Тръмп оттегли заплахата си, че може да нареди бомбардировки на културните богатства на Иран по време на война, съобщи АФП. Изправен пред остри критики, че подобни атаки биха били военни престъпления, американският президент каза, че е "ОК" със спазване на международното право. Той обаче повтори по-ранното си настояване, че намира ограничението за несправедливо. "Помислете за това: те убиват нашите хора, те взривяват нашите хора, а тогава трябва да бъдем много нежни с техните културни институции. Но аз съм ОК с това. Знаете ли какво, ако това е законът, обичам да се подчинявам на закона", каза Тръмп пред репортери.
Той добави предупреждение, че ако Иран "направи нещо, което не би трябвало да прави, ще понесе последствията, при това много силно".
Преди това Тръмп предизвика яростта на критици, иранското правителство и културната агенция на ООН ЮНЕСКО, когато заяви, че няма нужда да спазва международното право за защита на такива обекти по време на война. Държавният секретар на Тръмп Майк Помпео и министърът на отбраната Марк Еспър се постараха да омаловажат заплахата.
Тази нощ, Тръмп и германският канцлер Ангела Меркел са провели телефонен разговор и са обсъдили ситуацията около Иран и Ирак, заяви говорителят на германския кабинет, цитиран от РИА Новости. "Канцлерът Ангела Меркел и президентът на САЩ Доналд Тръмп във вторник вечерта обсъдиха напрегнатата ситуация около Иран и Ирак. Те също обсъдиха настоящата ситуация в Либия и политическите усилия за разрешаване на конфликта в тази страна", каза той. Страните се споразумяха да поддържат допълнителен контакт, допълни още говорителят на германското правителство.
Същевременно CNN съобщи, че мерките за сигурност около Белия дом във Вашингтон са засилени. Съобщава се, че на контролно-пропускателните пунктове в близост до Белия дом са били забелязани въоръжени членове на "Сикрет сървис". Самата служба отказа коментар, отбелязва каналът.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети