Иран готвел исторически кошмар за САЩ

DenNews.bg
07.01.2020
размер на текста:

 По информация на полуофициалната агенция "Тасним" Иран подготвя 13 сценария за отговор. Секретарят на Съвета за национална сигурност на Ислямската република обяви, че дори и най-ограничените варианти ще бъдат "исторически кошмар" за САЩ.

Али Шамхани коментира пред агенцията: "27-те бази на САЩ, които са най-близките до границата с Иран, вече са под тревога, те знаят, че отговорът вероятно ще включва ракети със среден и голям обхват".

Наблюдатели коментират, че ескалиралата военна риторика може да остави иранските лидери с малко варианти освен да се опитат да проведат голяма контраатака или са изправени пред голямо унижение. Предупрежденията принудиха базите на САЩ в Кувейт, Ирак, Йордания и Саудитска Арабия да обявят извънредно положение. Ние ще си отмъстим, отмъщение, което ще бъде силно, решително и ще ги накара да съжаляват, обяви той пред хиляди иранци по време на погребението на Солеймани в родния му град Керман.

Други военни представители заявиха на погребението, че всяка база на САЩ с военноморски активи на разстояние 3200 километра от Иран е възможна мишена.

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф заяви, че отговорът на Техеран срещу държавния тероризъм на САЩ ще бъде пропорционален. Междувременно "Ройтерс" съобщава, че Иран е привикал бразилския шарже де'афер в Техеран, след като Бразилия е подкрепила САЩ в борбата срещу тероризма след убийството на Солеймани.

"Гардиън" пише, че Иран е привикал посланика на Великобритания. По-рано съветник на иранското външно министерство описа Великобритания като "партньор в престъплението", извършено от САЩ.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети