Потребители на Фейсбук събраха рекордно дарение за бедстващата Австралия

DenNews.bg
07.01.2020
размер на текста:

Визуализация на горските пожари, направена от НАСА.

Опустошителните пожари в Австралия предизвикаха най-голямата дарителска кампания в историята на Facebook, съобщава БГНЕС, позовавайки се на NBC. Близо един милион потребители на социалната мрежа дариха над 26 милиона долара на Провинциалната пожарна служба на Нов Южен Уелс (NSW Rural Fire Service). Тази сума е рекорд на Facebook за дарителска кампания. 

Освен тези дарения, хора от целия свят събраха над 3 милиона долара за службата WIRES, която се грижи за спасяването на диви животни. От Facebook потвърдиха за рекорда на кампанията за пожарникарите от Нов Южен Уелс


А пожарите в Австралия продължават да се разрастват с пълна сила. Димът от достигна въздушното пространство на Чили и Аржентина, след като измина 12 000 км над Тихия океан, съобщи чилийската метеорологична служба.
Експертите показват спътникова снимка на облаците дим, донесени от въздушните потоци до Южна Америка.
Мащабни горски пожари избухнаха по източното крайбрежие на Австралия в средата на октомври миналата година. Към момента огнената стихия е обхванала значителни територии в югоизточната част на континента в щатите Нови Южен Уелс и Виктория. Няколко района по южното крайбрежие са затворени за туристи, а на жителите им е препоръчано бързо да се евакуират. Пожарите унищожиха над 6,5 милиона хектара гори, около 2000 жилища и около 3000 административни и стопански постройки. От февруари миналата година досега пожарите взеха 25 жертви, сред които трима пожарникари.

По оценка на австралийските застрахователи за покриване на щетите от пожарите, бушуващи от септември, ще бъдат необходими 700 млн. австралийски долара (485 млн. щатски долара), информира ДПА.
Досега са предявени близо 9000 застрахователни иска за разрушения и щети. Очаква се тази цифра да нарасне значително през идните дни.
Застрахователният сектор осигурява спешно настаняване за клиенти, които са били засегнати, както и известна парична подкрепа, посочва представител на браншова организация.
По-меките климатични условия в южната и източната част на страната в момента предоставят възможност за кратка почивка за изтощените огнеборци преди опасното време да се върне по-късно тази седмица, предупреждават властите.
В Нови Южен Уелс и Виктория през нощта падна малко дъжд, макар в двата щата, както и в Южна Австралия, да продължават да горят десетки пожари.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети