След убийството на Солеймани: САЩ пращат 3500 военни в Близкия изток

DenNews.bg
04.01.2020
размер на текста:

 САЩ заявиха в петък, че изпращат близо 3500 военни в Близкия изток след последните събития в Ирак.

Това са съобщили служители на отбраната, пожелали анонимност. Решението все още не е обявено от Пентагона.

Те са в допълнение към около 700 военнослужещи, които бяха разположени в Кувейт по-рано тази седмица. Припомняме, че по-рано днес Пентагонът потвърди смъртта на генерал Солеймани при ракетна атака на летището в Багдад, разпоредена от президента Доналд Тръмп.

Демократите в САЩ, включително топ кандидатите за президент през 2020 г., осъдиха процеса и евентуалните последствия от въздушните удари на САЩ в Ирак, която убиха генерал Касем Солеймани.

Председателят на Камарата Нанси Пелоси заяви в изявление, че атаката в Ирак "е предприета без консултация с Конгреса" и "рискува да предизвика по-нататъшна опасна ескалация на насилието".

"Генерал Касем Солеймани е убил или тежко ранил хиляди американци за продължителен период от време и е замислял да убие още много ..., но е хванат", написа президентът Доналд Тръмп в "Туитър".

"Той бе пряко и косвено отговорен за смъртта на милиони хора, включително наскоро, голям брой протестиращи, убити в самия Иран", добави той. По-рано правителството на Обединеното кралство призова всички страни към спокойствие след след американския въздушен удар в Ирак.

ЕС също счита за необходимо спешно да се спре ескалацията на напрежението в Ирак след въздушните удари.

Русия осъди убийството на Солеймани и предупреди, че това ще доведе до повишаване на напрежението в Близкия Изток.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей назначи генерал Исмаил Каани за командир на специалните части "Ал Кудс" на Революционната гвардия след убийството на Касем Солеймани. Заради атаката Иран се закани, че ще отмъсти на САЩ за смъртта на лидера на Революционната гвардия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети