Франция изпраща кораби в подкрепа на Гърция срещу турската агресия

DenNews.bg
30.01.2020
размер на текста:

Франция изпраща бойни кораби в източната част на Средиземно море за съвместни учения с гръцки и кипърски кораби, съобщават медии.
Президентът на Франция Еманюел Макрон осъди подклаждащото се от Турция регионално напрежение. След разговори с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, Макрон обяви, че Париж ще укрепи стратегическите си връзки и обяви споразумение между министерствата на отбраната на Гърция и Франция.
"Ние говорим за индустриално сътрудничество и съвместни учения по море и земя. Също бихме искали другите гранични държави да се включат", каза той.
Макрон подчерта, че Франция подкрепя суверенните права на Гърция и Кипър и осъди действията на Турция.
Мицотакис приветства решението на Париж да разположи фрегати в Източното Средиземноморие. Според него корабите са "гарант на мира". Той добави, че "Гърция и Франция се стремят към нова работна рамка за стратегическа отбрана".
Те ще проведат съвместни военни маневри южно от остров Крит. Франция също разположи хеликоптероносача "Dixmude" на пристанището в Пирея. Той ще участва в игрите "Александър Велики - 2020" с гръцки и американски кораби в Пагасетийския залив.
За първи път Франция изпраща толкова кораби за международни военни учения, на които домакин е гръцкият флот.
Френският посланик в Кипър потвърди, че самолетоносачът "Шарл дьо Гол" ще акостира в Лимасол през следващия месец.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети