Гешев сърдит на президентството, че му изпратили SMS

DenNews.bg
30.01.2020
размер на текста:

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че е получил SMS от президентството, след като поиска от Конституционния съд да се произнесе за имунитета на държавния глава.
"Не може главният прокурор да бъде привикван с SMS-и от едно лице, вероятно същият Митко, на който вероятно президентът Радев, вероятно казва да смачка проверката на антикорупционната комисия по отношение на съпругата му. Отговорът ми беше ясен", коментира той пред журналисти преди заседанието на Висшия съдебен съвет.
Така Гешев даде обяснение защо не се е срещнал с държавния глава в понеделник. Главният прокурор отказа да коментира повече подробности и да разкрие какво е пишело в съобщението.
Смята се, че въпросният Митко, чието име споменава държавният глава в подслушания разговор с командира на ВВС, е главният секретар на президента Димитър Стоянов. В записа, направен чрез СРС, който прокуратурата публикува, се говори как да не бъдат давани на КПКОНПИ документи по повод назначаването на Десислава Радева за пиар във ВВС.

След като Гешев отпрани искане до Конституционния съд за тълкуване на чл. 103 от Конституцията, разпоредбата, която засяга имунитета на президента, във вторник от ВКП съобщиха, че прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена комуникация.
Самият Румен Радев обаче отрече да е търсил контакт с главния прокурор.

Иван Гешев коментира и издирването на бизнесмена Васил Божков.

"Ако трябва, ще осигурим и психологическа помощ на Васил Божков, за да не се страхува", каза той, след като по-рано бизнесменът обяви в телефонно интервю, че след вчерашните му изказвания не смята да се връща в България, защото се страхува за живота си.

Гешев коментира, че в един момент всички обвиняеми се изкарват жертви.

"Защо не се страхуват тези, които няма какво да ядат. Защо не се страхуват тези хора, които живеят в мизерия, в резултат на това, че някои хора не си плащат данъците", попита риторично главният прокурор, който вчера каза, че Божков е поредният олигарх, който бяга от България.

"Не се срещам с олигарси. Имах обаждане в кабинета, покана от как се казваше, Златев мисля, че беше (вероятно става дума за шефа на "Лукойл" Валентин Златев - б.р.). Нямам нужда да се срещам с такива хора. Срещам се с обикновени хора. Това е моята среда. Аз съм обикновен човек и се срещам с обикновените хора и ме интересуват проблемите на хората. Работата на прокуратурата е да решава проблемите на обикновените хора", изтъкна Гешев.

Той се закани колегите му "да направят всичко възможно, за да си приберем г-н Божков".

Собственикът на "Нове холдинг", който вчера заяви, че ако прокуратурата го потърси, може до часове да се върне от чужбина, днес вече беше на друго мнение. Това се случва, след като му бяха повдигнати 7 обвинения и беше обявен за издирване с европейска заповед.
На въпрос за твърденията на бизнесмена, че съпругата му е арестувана, Гешев отговори, че не е запознат с подробности за разследването.
"Божков е обявен е за издирване, включително от Интерпол. Това, което се случва, е, когато прокуратурата реши, да ангажира наказателната отговорност на лица, които вие медиите наричате криминални авторитети или олигарси от криминалния преход. Случва се нещо обикновено - ангажираме тяхната наказателна отговорност за крадене през тези 30 години, крадене от българския народ, в резултат на което той живее бедно и в мизерия. Всичко е нормално, но когато се насочим към това да дадем справедливост на българските граждани, в един момент олигарсите стават жертви. Те ли са жертвите? Защо правим реклама на едни хора, за които е ясно какви са? Как така всички станаха жертви? Как така всички богати хора се страхуват? Толкова страхливи милиардери. Липсват половин милиард лева (прокуратурата твърди, че Божков не ги е внесъл в държавната хазна от хазартия си бизнес - б.р. )", категоричен бе главният прокурор.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети