Божков промени решението си, няма да се прибере сам в България, страхува се за живота си

DenNews.bg
30.01.2020
размер на текста:

Бизнесменът Васил Божков е променил решението си. След като вчера съобщи, че е готов да се отзове веднага щом бъде потърсен, днес обяви, че смята да остане в чужбина. Като причина той посочи, че се страхува за живота си.
"Мислех да се върна, когато ме повикат, но след вчерашните изявления, се страхувам. Не съм престъпник", каза в телефонен разговор с bTV Васил Божков.
От вчера той е издирван с европейска заповед за арест и са му повдигнати 7 обвинения - за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба. Бяха претърсени 13 негови офиса, домът му в центъра на София и вила в парк Витоша.
Божков обяви, че досега никой от прокуратурата не се опитал да се свърже с него и потвърди, че се намира в държава извън Европейския съюз, но тя не е Сърбия или друга балканска страна. Той съобщи, че жена му била задържана и после "вероятно е пусната", но не разполага с информация какво точно става с нея и семейството му.
"Какви са тези престъпления, в които ме обвиняват? Дали може да се намерят документи и доказателства за тези 7 обвинения? Това е пропаганда. Арестуват хора, които нямат нищо общо", добави Божков и посъветва прокуратурата да потърси виновници на по-високо ниво от тези в Комисията по хазарта.
Според него зад т.нар. организирана престъпна група стоят бръщолевенията на "едни луди хора, които веднъж твърдят едно, друг път - друго".
Васил Божков каза още, че е акционер в "Националната лотария" и ако компанията дължи пари, отговорен е мениджмънтът.
"Аз съм си платил всички данъци, защо не са обвинени други акционери", попита Божков.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети