Фейк новина построи двете китайски болници за 48 часа, но само българите вярват в това

DenNews.bg
30.01.2020
размер на текста:

Строежът на едната болница е по-напреднал, но е видно, че все още е рано да отвори врати и да лекува пациенти

Български сайтове отново проявиха нюх в търсенето на кликове на всяка цена, дори и с откровена манипулация, публикувайки 100% фалшиви новини. Този път фейк информацията е, че двете болници, които китайските власти започнаха да строят в град Ухан, за да поемат случаите на новия коронавирус, вече са готови.
Едните заглавия казват, че двете болници са построени за „48 часа“, а другият вариант е малко по-скромен-„за по-малко от седмица“.
„Постижението“, разбира се, се сравнява с родната ситуация и по-точно строежа на водопровода, който трябва да захрани бедстващия за вода Перник от София.
Хиляди българи споделят фалшивите новини, вярвайки в достоверността им-„болниците бяха отворени и вече приемат и лекуват пациенти“ и не хабят време и енергия, за да хвалят гения на китайците и да критикуват способностите на българските власти в един „значително по-малък проект като водоснабдяването“.
Истината е, че строежът на двете болници в Ухан, огнище на новия коронавирус, продължава и към момента, а два китайски канала в интернет предават на живо строителните дейности.
И докато българите благоговеят пред фалшивите новини, милиони потребители следят строежа на живо и дори се възмущават: „Толкова е бавно, екранът ли е замръзнал?“, „Не трябваше ли циментът вече да е положен“, са два примерни коментара.

Другата болница е все още на основи. 


Истината е, че към този час едната болница е все още на основи-машини изливат бетона, докато до основите на другата сграда вече има разположени пристройки.

Спешният строеж на едната болница бе обявен на 23 януари, а на втората сграда-малко по-късно. Първоначално обявеното намерение бе болниците да бъдат готови за седмица. Видно е, че това няма да бъде изпълнено. Най-вероятно строителите няма да се вместят и в новия срок-3 и 4 февруари, но дори строителството да отнеме две или три седмици ще бъде истинско постижение, така че китайците ще заслужат поздравления и без фалшиви новини и спекулации.

Ето двата канала, излъчващи строителните дейности:

ТУК 

 

ТУК

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети