Очаквано: С 10 от 10 гласа ВСС избра Даниела Гюрова за шеф на Дупнишката прокуратура

DenNews.bg
29.01.2020
размер на текста:

С 10 от 10 гласа Висшият съдебен съвет избра досегашният административен ръководител на Районна прокуратура-Дупница за нов мандат начело на държавното обвинение.
Нито един от кадровиците в прокурорската колегия на ВСС не подкрепи другия кандидат, прокурор Ивайло Василев.

Гюрова и Василев представиха концепциите си и отговаряха на въпроси.

Главният прокурор Иван Гешев пръв обяви, че ще подкрепи Гюрова, като дори отправи критика към Василев, че той си е позволил да сочи слаби места в досегашното управление на Гюрова, включително неравномерна натовареност на прокурорите и слабо взаимоотношение с медиите.
Преди гласуването Гешев обяви, че категорично подкрепя и ще гласува за Гюрова, като каза, че се надява тя да вземе предвид посочените от Василев слабости в начина на ръководене на прокуратурата.

Даниела Машева и Гергана Мутафова също поискаха да обяснят гласа си, като Мутафова дори каза, че е явно кой създава проблеми и напрежение в прокуратурата в Дупница, визирайки Василев. „Категорично подкрепям кандидатурата на Гюрова. Показала е отлични административни качества, като най-обективните критерии за това, разбира се, са позитивните тенденциозни (б.а. явно лапсус) дани за подобряване дейността на прокуратурата“, посочи Машева.

Последва процедура на гласуване, в която очаквано Гюрова получи подкрепата на всички.

Кои са двамата кандидати

 

Ивайло Василев е завършил славянска филология, а по-късно и право в СУ „Св. Климент Охридски“.
Има повече от 24 г. стаж в системата на прокуратурата, бил е зам.-административен ръководител на Дупнишката прокуратура, работил е и в Софийска градска прокуратура.
От 2016 г. притежава ранг прокурор във Върховна касационна прокуратура и Върховна административна прокуратура.
През 2004 г. участва в работната група към МВР по изработването на Закона за отнемане в полза на държавата на имущество придобито от престъпна дейност.
От 1997 г. до 2014 г. е хоноруван асистент по наказателен процес в ЮЗУ „Неофит Рилски“.
Редактор е на книгата „Борбата срещу организираната престъпност в Италия“, има публикувани статии на тема организирана престъпност.
От 2014 г. има степен Доктор по наказателен процес, като година по-късно е издадена книгата му „Установяване и отнемане на незаконно придобито имущество в законодателствата на Италия и България“, която включва част от дисертацията му.
През 2016 г. е отличен от посолството на Италия с грамота на името на прокурор Джовани Фалконе за реален принос в борбата с престъпността.

 

Даниела Гюрова е завършила право в ЮЗУ „Неофит Рилски“, от 2001 г. работи в Районна прокуратура, като от 2006 г. до 2013 г. е заместник-районен прокурор. От 2013 до 2014 г. е изпълняваща длъжността административен ръководител, а от 2014 г. е административен ръководител на Дупнишката прокуратура.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети