От пощ@та: Ало, дупничаните, спрете да храчите по улиците!

DenNews.bg
29.01.2020
размер на текста:

„Какъв трябва да си, че да храчиш и да плюеш по улицата? Първобитен човек или човек, който живее сам в гората. Ало, дупничаните, спрете да храчите по улиците, защото няма и един квадратен метър улична настилка, на която на няма човешки секрети! И то в условията на грипна епидемия!“. Това пише наш читател до редакционната ни поща. И пита с напълно справедливо възмущение – как се чувстваме като граждани и уж цивилизовани хора в тази среда.
„Добре ли се чувствате да настъпвате, вие и децата ви, да настъпвате храчки и секрети, сякаш сме в първобитния строй, макар че се съмнявам, че тогава не са поддържали чистота в пещерите си. Та това е основен признак на възпитание и отношение към околните. Като си болен, ще си носиш носните кърпички в джоба. Боже, това се учи в детската градина! Не се изисква кой знае колко разум и старание! Нали като ги настъпиш тези храчи, ще си ги внесеш у дома, ще ги внесеш в офиса, ще си ги носиш с теб! Храчките съдържат милиони бактерии, бе, храчещи хора! Вие се не граждани, а потенциални източници на зараза! За това не ни е виновна нито държавата, нито кмета, нито правителството, нито Бойко, нито американските и руските шпиони! Моля ви, съобразявайте се! А като видите някой да си оставя секретите по улиците от болните уста и нос, направете му забележка. Боже, на това ли трябва да се учим-възрастни хора в европейска държава в 21 век. Наистина ли на това трябва да се учим?!“, се казва още в писмото.
А ние няма да прилагаме снимка, защото е обидно в 2020 г., когато човечеството прави реални планове за мисия до Марс, в Дупница да обсъждаме храчките по улиците.
Писмото обаче ще популяризираме, защото сме напълно съгласни, че това поведение е не само нелицеприятно, гнусно и отвратително, но и крие опасност от здравна гледна точка.
И всъщност замислихме се къде ли са онези табели: „Граждани, не плюйте по улицата“, „Граждани, грижете се за общественото здраве“, „Хигиената е условие за добро здраве и мярка за културата на човека“, „Чисти селища-здрав народ“, „Хигиената е мярка за културата на човека“ и пр. и дали пък не трябва да бъдат върнати по фасадите на сградите.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети