Долетяла от Китай колежка зарази с коронавирус мъж в Германия по време на обучение

DenNews.bg
28.01.2020
размер на текста:

 В Германия е регистриран първият случай на предаване на коронавируса от човек на човек в Европа, съобщава АФП.

Германец е бил заразен от свой колега, китайска гражданка, обявиха представители. Осведомителната агенция отбелязва, че това е първият случай на предаване на вируса от човек на човек на Стария континент.

Мъжът не е посещавал Китай, но негова китайска колежка, която е бил в Германия миналата седмица, "се почувствала болна по време на полет към дома си на 23 януари", обясни Андреас Запф, ръководител на баварската служба за здравеопазване и безопасност на храните. Германецът е бил на обучение, ръководено от китайския колега на 21 януари. То се провеждало в офиса на доставчика на автомобилни части Webasto в Стокдорф, Бавария. В понеделник вечерта е станало ясно, че германецът е хванал вируса.

За разлика от други пациенти 33-годишният не е пътувал до Китай скоро. Той е изолиран в болница, но Запф увери, че се "справя добре".

Китайката незабавно е потърсила медицинска помощ след завръщането си в Китай и е потвърдено, че е хванала коронавируса. Запф каза още, че наскоро жената е посетила роднините си в района на град Ухан, откъдето тръгна коронавирусът.

В съобщение от компанията Webasto обявиха, че са спрели всички бизнес пътувания до и от Китай за най-малко две седмици.

Здравните власти преглеждат 40 души, които са били в контакт с двамата заразени.

До момента най-малко 106 души са починали от коронавируса в Китай. Потвърдени са повече от 4500 случая, а близо 1000 души са в критично състояние.

Инкубационният период е 3-7 дни, максимум 14 дни

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети