Дупничани внесоха искане за разполагане на постоянни станции за наблюдение на въздуха

DenNews.bg
27.01.2020
размер на текста:

Граждани на Дупница внесоха писма с искане за разполагане на постоянна мрежа от станции за наблюдение на въздуха във връзка с видимото замърсяване, дължащо се на горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“. 77 писма бяха входирани в деловодството на Община Дупница днес, като с тях се настоява кметът Методи Чимев да предприеме разговори с Министерство на околната среда и водите за разполагането на станции за измерване на основните компоненти на замърсяване на въздуха, които имат пряко отношение към човешкото здраве.

Кампанията стартира спонтанно миналата седмица във Фейсбук, като първоначално писмата бяха изпращани по електронен път, чрез формата за контакти на сайта на Община Дупница. Какъв е броят на писмата по електронен път ще стане ясно по-късно. Интерес обаче се появи и от страна на граждани, които нямат електронни пощи, заради което част от писмата бяха входирани в хартиен вариант.

Според гражданите е абсолютно недопустимо Община Дупница, в лицето на кмета, да моли за отпускане на мобилна станция, да се налага да се плаща такса за нея от общинския бюджет или да се търси вариант за закупуване на станция с пари от бюджета, тъй като това би следвало да е ангажимент на МОСВ, дало разрешение за горенето на боклуци в ТЕЦ „Бобов дол“.

Освен това мобилните станции не могат да дадат цялостна картина за състоянието на въздуха.


В писмото се настоява още кметът да предприеме действия за извършване на лабораторни анализи в независима лицензирана лаборатория за наличие на диоксини и фурани в селскостопанската продукция в района на централата, както и да предприеме стъпки за осъществяване на съвместни действия с кмета на Бобов дол Елза Величкова.

 

Идеята на гражданската инициатива е да бъде защитено правото на информираност –какъв въздух дишаме, а в моментите на пиково замърсяване да бъдат предприемани мерки, най-вече за предпазване на децата и болните.
„С тази гражданска активност задължаваме кмета да започне разговори с МОСВ, а писмата ни ще дадат тежина на искането, което той ще отправи“, обясниха гражданите.


Всеки желаещ може да се включи в инициативата, като изпрати писмо чрез формата за контакти на сайта на Община Дупница или чрез входиране в деловодството на Общината.
Инициативата продължава и в момента.


Ето текста на писмото. Всеки може да го копира и изпрати от свое име:

 

До кмета на Община Дупница
Методи Чимев

Г-н Чимев,

във връзка с видимото замърсяване на въздуха в Дупница, свързано с изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“:

настоявам да предприемете разговори с Министерство на околната среда и водите и да настоявате за разполагане на постоянна система от станции за измерване на концентрации/норми на основните компоненти, свързани с опазване на човешкото здраве.

Само постоянно наблюдение от страна на Изпълнителна агенция по околна среда ще даде цялостна картина за състоянието на въздуха-дали можем да бъдем спокойни за здравето на възрастни и деца, най-уязвими от влиянието на мръсния въздух.

Информираността ни е нужна както, за да знаем опасно ли е горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“, така и за да бъдат предприети мерки от Ваша и наша страна за предпазване, най-вече на децата, в пиковите дни и часове на замърсяване (което се вижда и усеща и без измервания).

Г-н Чимев,

настоявам още да предприемете действия за извършване на лабораторни изследвания в лицензирана лаборатория за наличието на диоксини и фурани в близост и в района на ТЕЦ „Бобов дол“. Това е нужно, както, за да се потвърди спазва ли се нужната технология, гарантираща безопасността на горенето на отпадъци в централата, така и във връзка с преустановяване на консумацията на животински продукти, добити в района на централата.

Г-н Чимев,

настоявам да предприемете стъпки за сътрудничество с кмета на Бобов дол за разполагането на постоянна система за наблюдение от страна на МОСВ, която да гарантира информираност на населението в двете общини.

Ние, гражданите,
Ние, родителите,

призоваваме да защитите обществения интерес и здраве!

Особено на фона на това, че има ясни резултати, показващи, че има замърсяване на въздуха около централи, изгарящи отпадъци в страната, като например ТЕЦ „Брикел“.

Особено на фона на това, че в Дупница замърсяването на въздуха се вижда и усеща – с мирис, смог, запрашаване, особено силно, след като започна изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“.

Особено на фона на това, че Изпълнителната агенция по околна среда извършва постоянни измервания и контрол в Перник и Гълъбово, където има централи, горящи отпадъци, но не и в Дупница и Бобов дол.

Ние по-издръжливи или по-ненужни граждани сме според МОСВ?

Щом МОСВ разреши горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ имаме право и настояваме МОСВ да разположи постоянна система от няколко станции за измерване на показателите за замърсяване на въздуха.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети