Големо село и Бобов дол ще се присъединят към протеста на перничани утре

DenNews.bg
24.01.2020
размер на текста:

Снимка: Архив

Жители на Големо село и Бобов дол ще се присъединят към столичния протест на перничани, насрочен за утре, 25 януари, пред Министерски съвет.

Искането на бобовдолци е едно: Пълна забрана за горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“.

Протестиращите от община Бобов дол ще тръгнат от миньорския град в 9 часа.

Жителите на Големо село са най-потърпевши от горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“, затова и инициативата за участие в протеста на перничани тръгва от тях. Те разчитат на пълната подкрепа на кмета на общината Елза Величкова.

В Големо село не вярват на думите на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, че горенето на отпадъци в централата ще бъде преустановено. Според тях, дори и горенето да спре, това ще бъде само временна мярка.

„Всяко изказване на този министър е предпоследно. Първо каза, че в теца има нарушения, после каза, че всичко било точно, вчера каза, че горенето ще бъде спряно. Как да му вярваш? Той не знае какво казва и какви мерки да предложи, а ние сме потънали в прах и нямаме въздух. Искаме чист въздух и пълна забрана на горенето на отпадъци. Нека горят въглища, нека върнат миньорите на работа-залежи има. Но този геноцид, това престъпление срещу хората и природата не може да продължава! Ще се борим, докато дишаме, макар че ни взеха въздуха“, категорични са големоселци.

Кметът Елза Величкова обясни, че никоя институция не я уведомява за случващото се. Тя е потресена от думите на министър Димитров, че няма замърсяване на въздуха е района на теца.
„На каква база го казва това, като тук няма постоянна станция. Как да му вярваме, като хората кашлят и едва дишат, а всичко е потънало в прах“, посочи тя.

А в Големо село иначе са издръжливи- живеят под въглищен прах десетилетия. „Нали трябва да има ток, а и ако пускат сероочистките се живее, трудно, но що-годе поносимо. Миризмата от боклука обаче е друга. Задушлива, силна. Не мирише на чад като от въглищата, а на изгоряла пластмаса“, обясняват хората.

Припомняме, че 99 жители от Големо село, община Бобов дол и Дупница са заинтересована страна по делото, заведено от сдружение „За Земята-достъп до правосъдие“, с искане да бъде отменено разрешителното за горене на отпадъци, издадено на теца от Изпълнителна агенция по околна среда към Министерство на околната среда и водите.

Протест на перничани, насрочен за утре, е под мотото "Искаме вода". Той ще започне пред Министерски съвет в столицата от 11,30 ч.
"Действията по спешно осигуряване на вода се чакат с надежда от всеки гражданин на Перник, но обществото ни следва да изисква докрай отговори на въпросите къде е водата от язовир "Студена" и кои са отговорните за кризата лица.", заявяват от сдружение "Дишай Перник", което също подкрепя проявата.
Недоволните продължават да настояват за оставките на регионалния министър Петя Аврамова и заместника й Николай Нанков, на ресорния заместник-министър от екоминистерството, както и на служители в Басейнова дирекция в Благоевград. Перничани искат още справедливи присъди за виновните за кризата лица.
Протестът е насрочен символично на 25 януари - денят, в който трябваше да започне 29-тия Международен маскараден фестивал "Сурва" и който бе отложен заради водната криза.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети