Болни от новия вирус падат в безсъзнание по улиците в Китай

DenNews.bg
24.01.2020
размер на текста:

Страховити видеа, разпространени в медии и социални мжери, показват как хора, за които се твърди, че са заразени с мистериозния нов щам на коронавирус, падат в безсъзнание по улиците в китайски градове, съобщава "Униан".
Според канала в "Телеграм" - "Протести по света" в момента 7 големи града са блокирани в Китай заради епидемията с коронавируса: Ухан (11 милиона души), Хуанган (6 милиона), Ксианинг (2,6 милиона), Ксиантао (1,2 милиона), Ечжоу (1,2 милиона), Личуан (1,1 милиона) и Чиби (550 хиляди.)

САЩ, където бе потвърден един случай на заразен с новия вирус, се разследва втори случай, този път студент в Тексаския университет, който е бил в Ухан.
Виетнам и Сингапур бяха добавени в четвъртък към страните с потвърдени случаи, присъединявайки се към Тайланд, САЩ, Япония, Тайван и Южна Корея.
Япония потвърди втория си случай в четвъртък, а Южна Корея втория си случай днес.
Други държави разследващи възможни случаи за Великобритания, Канада, Австралия, Русия и Франция.
Много власти обявиха мерки за скрининг на пътници от Китай, включително в четвъртък основните летищни възли на Дубай и Абу Даби.
Тайван забрани на хора да пристигат от Ухан, а държавният департамент на САЩ предупреди американските пътници да проявяват повишена предпазливост в Китай.

По информация на БиБиСи, поне 10 града в централната китайска провинция са с въведени ограничения за пътуване. Сред заразените около 100 души са в критично състояние.

Смъртен случай бе потвърдена в отдалечената провинция Хейлундзян. Североизточният район граничи с Русия и е на повече от 2 000 километра от Ухан.

В национален мащаб в момента има 830 потвърдени случая на пациенти, заразени с вируса.
В Ухан, столицата на Хубей - и мястото, където възникна вирусът - всички автобусни, метро и фериботни услуги са спрени, както и всички излитащи самолети и влакове. Жителите не трябва да напускат и има заграждения и блокади. Ечжоу, по-малък град в Хубей, затвори жп гарата си. Град Енши спря всички автобусни услуги.
Но въздействието на коронавируса не се ограничава само до провинция Хубей.
Властите отмениха големи публични събития в други части на страната, включително: Затворен е Забранения град, дворцовия комплекс в Пекин; Отменени са традиционните храмови панаири в Пекин; Отменен е международния карнавал в Хонконг; Отменен е футболен турнир в Хонконг; Отменени са всички публични празници за китайската нова година в Макао.


Междувременно Световната здравна организация обяви, че новият вирус не представлява глобална опасност - все още. СЗО посочи, че това засега е проблем само за Китай.
Министерството на здравеопазването на Канада обяви въвеждането на нови мерки за контрол на пътниците от китайските градове на канадските международни летища в Торонто, Монреал и Ванкувър във връзка с разпространението на новия вид пневмония в Китай. По-специално летищата вече информират посетителите от китайските градове за необходимостта от информиране на митническите служители за възможните прояви на грипоподобни симптоми. Също така към електронните въпросници, попълвани от всички пристигащи пътници ще бъдат добавени въпроси относно тяхното физическо състояние.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети