Пожар нанесе необратими щети на Драгоманското блато

DenNews.bg
23.01.2020
размер на текста:

Снимка: balkanec.bg

 Пожар, втори в рамките месеци, нанесе необратими щети на Драгоманското блато, защитена зона в границите на Натура 2000 и дом на стотици видове птици и бозайници.
Огънят избухна снощи, а в ранните часове на днешния ден е овладян. Близо една трета от блатото е засегнато от пожара. "Изгорели са екопътеката, мостчето, кулата за наблюдение на птици. Пожарът е овладян в ранните часове на днешния ден и може би в рамките на тази една трета от блатото биотопът е напълно унищожен", коментира пред БНТ кметът на Драгоман Андрей Иванов.
По думите му, блатото има своя способност да се възстановява, тъй като кореновата система е под водата и е късмет, че е зими и няма птици.
"Моето мнение е, че това е умишлен палеж, тъй като при пристигането ни огънят беше отвътре навън, тоест няма как да е станало небрежно. Има някакъв интерес блатото да се пали. Преди 6 месеца горя стабилно и изгоря голяма част от блатото. Трябва да се правят разследвания. Не бива, след като се изгаси пожарът, това да се забравя. Просто органите да си свършат работата", добави Иванов.
Той иска да се видят камерите на общината и кой е минавал там. "Камерите са в град Драгоман, ние на блатото, разбира се, нямаме камери, но на основните кръстовища имаме камери. Така че да се каже кой от Драгоман към блатото е пътувал в този период", каза още той.

Доброволци наблюдават днес зоната за прехвърчащи искри, за да не се допусне ново запалване.
Предния пожар бе през септември миналата година и изпепели 1/5 от природния резерват.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети