КПКОНПИ иска конфискация на имущество за близо 380 млн. лв. от Арабаджиеви

DenNews.bg
22.01.2020
размер на текста:

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) ще внесе в Софийския градски съд иск за отнемане на имущество срещу Вълчо и Маринела Арабаджиеви и свързани с тях юридически лица на обща стойност 379 444 968 лв. Двамата са обвинени от прокуратурата в участие в организирана престъпна група за финансови престъпления, припомни КПКОНПИ в свое съобщение след проведено днес заседание.
Комисията претендира за отнемане на:
• апартамент в центъра на София с две паркоместа и склад и парцел с двуетажна сграда в строеж в кв. Бояна на обща стойност 5 750 000 лв.;
• два луксозни автомобила - "Ролс Ройс Фантом" и "Рейндж Роувър" за 401 250 лв.;
• левовата равностойност на намерени парични средства в различни валути, равняваща се на на 2 295 806.54 лв.;
• дружествени дялове и акции, които са обезпечени с възбрана върху хотелски комплекс в София;
• три хотелски комплекса в курорта Елените и един в Свети Влас.
През октомври КПКОНПИ внесе в СГС иск за отнемане на имущество на обща стойност 6 815 744.58 лв. и срещу сина на Ветко и Маринела Арабаджиеви - Вълчо. В сумата са включени и намерените налични 2 295 806.54 лв. в различни валути.
В какво конкретно са обвинение сем. Арабаджиеви
На 19 декември 2019 г. Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Вълчо и Маринела Арабаджиеви и още петима души за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, престъпно укриване на данъци и изпиране на пари. Вълчо и Маринела Арабаджиеви са обвинени и в това, че в качеството си на лица, които осъществяват фактически действия и функции по управлението на търговски дружества, умишлено склонили представляващи въпросните дружества да избягват установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - при воденето на счетоводството да използват документи с невярно съдържание, да потвърждават неистина в подадени данъчни декларации и да приспадат неследващ се данъчен кредит. Това е ставало най-често като дружествата са декларирали и осчетоводявали доставки от фирми от типа "липсващ търговец".
Впоследствие придобитите чрез данъчните измами средства били изпирани с поредица от транзакции, които е трябвало да скрият произхода им.
За изпирането на пари обвинение е повдигнато на сина на Арабаджиеви - Вълчо, (който не е обвинен като член на групата) в съучастие с родителите му и двама от участниците в групата.
Припомняме, че по искане на КПКОНПИ в средата на миналия октомври бяха допуснати обезпечителни мерки върху имущество на Вълчо и Маринела Арабаджиеви и девет юридически лица на стойност над 310 милиона лева.

На заседанието на КПКОНПИ бяха взети общо 13 решения за внасяне на искове в СГС и в окръжните съдилища в Благоевград, Бургас, Варна, Перник, Плевен и Русе за отнемане на имущество на обща стойност 384 120 283.88 лв.
Проверките срещу тринадесетте лица са започнати след получени уведомления от прокуратурата за привличането им в качеството на обвиняеми за извършени престъпления - държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение, включително и в организирана престъпна група, трафик на хора, имотна измама и финансови престъпления.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети