Екоминистерството черпи дупничани с едно измерване на въздуха

DenNews.bg
22.01.2020
размер на текста:

Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) към екоминистерството извършва замерване на въздуха в Дупница от вчера. Мобилната станция, разположена на централния площад „Свобода“ ще остане в града до четвъртък-измервания на основните компоненти на замърсяване се извършва минимум три денонощия.
В анализа се отчита еднократните и средноденонощните пределно допустими концентрации/норми за опазване на човешкото здраве по следните показатели: фини прахови частици, въглероден оксид, озон, азотен диоксид, сероводород, серен диоксид, амоняк и метеорологични параметри по време на замерванията.
В последните дни въздухът в Дупница не е толкова тежък, какъвто беше в дните около 11 януари например-видим смог и неприятен мирис.
Това дава сила на предположението, че и този път измерването с мобилна станция ще покаже резултати в границите. Припомняме, че такова бе заключението след измерването през месец юли, когато мобилната станция бе изпратена в Дупница заради множество сигнали за замърсяване на въздуха, наличие на задимяване и смог от горящото градско сметище.
Тогавашните тридневни измервания завършиха с доклад, че не е установено замърсяване на атмосферния въздух, като в официалното заключение на Главна дирекция „Лабораторно-аналитична дейност“ на ИАОС бе отбелязано, че е засечено само едно еднократно завишаване на фините прахови частици. А причината-безветрие.

Всъщност именно метеорологичните и географските дадености, включително и релефът спомагат за замърсяването на въздуха в Дупница, което не е постоянно, но видимо има екстремни пикове.

Сега мобилната станция е в града по молба на кмета Методи Чимев, поводът е същият-много сигнали от граждани.
Именно заради наличието на много сигнали за замърсяване на въздуха от ИАОС ще направят замерванията безвъзмездно, т.е. няма да бъде искана такса за наем на мобилната лаборатория, което иначе би трябвало да се плати от общинския бюджет.

Обяснението защо мобилната станция не е разположена в края на града в посока Бобов дол, където въздухът видимо е с по-лошо качество, е че в близост до станцията трябва да има изградена система за видеонаблюдение, заради което именно замерванията ще се правят на площада.

Припомняме още, че на молба на Чимев да бъде предоставен анализ на състоянието на въздуха на 19 декември м.г, отново заради наличие на сигнали от граждани, от ИАОС предоставиха анализ от най-близката станция-тази в Перник.

От няколко месеца, по думи на градоначалника, се водят преговори за разполагане на постоянна станция за замерване на замърсяването на въздуха в Дупница. Резултат все още няма.

Тази станция би дала яснота дали притесненията на гражданите, особено на фона на горенето на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол", са основателни. Също така би дала база, на която общинското ръководство би разработило и предложило мерки и действия в дните със замърсяване на въздуха. И най-важното - постоянна станция би давала резултати в реално време и при наличие на пиково замърсяване би могло да се реагира със спешни мерки.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети