БСП-Дупница предлага Общината да дава по 1000 лв. за второ новородено в семейството

DenNews.bg
21.01.2020
размер на текста:

По 1000 лв. за всяко новородено в семейството да бъдат предвидени в бюджета на Община Дупница за 2020 г. предлагат от БСП. Съветниците от левицата представиха днес своите предложения за корекции в проектобюджета на Общината, като те са всъщност основните идеи от предизборната програма на БСП.
„Приоритет в нашата програма и съответно предложение към бюджет са образованието, здравеопазването, малките населени места, демографската политика.
Предложението, свързано с образователната инфраструктура, е за ОУ „Евлоги Георгиев“-единственото училище в област Кюстендил, което продължава да бъде на двусменен режим, което не е редно. Има решение на проблема и то е построяването на допълнителна постройка. За целта обаче е необходим проект и нашето предложение е именно в тази посока-да бъдат предвидени средства в бюджета за подготвяне на проект за изграждане на допълнителна пристройка за нови класни стаи, за да може училището да мине на едносменен режим, както е нормално да бъде. Има финансиране от републиканския бюджет за подпомагане за разширяване на училищната база, но за да кандидатстваме като Oбщина, трябва да има изготвен проект. Предлагаме да бъдат отпуснати целево 35 000 лв. за изготвяне на този проект“, обясни лидерът на БСП-Дупница Станислав Павлов.


Социалистите предлагат още в бюджета да бъдат предвидени минимум 100 000 лв. за нова апаратура на общинската болница.
„Общинска болница в последно време се справя добре, за което трябва да благодарим на ръководството на болницата и на всички специалисти, които работят там. Не им е лесно, особено със старата апаратура, с която им се налага да работят. По съвременните изисквания апаратурата трябва да се подменя на 5-10 г., а тук имаме апаратура, която не е подменяна сигурно от 60 г. В тази връзка нашето предложение е да бъдат предвидени средства за медицинска апаратура в размер не по-малък от 100 000 лв.“, посочи той и обясни, че предложенията на БСП са напълно реалистични.


По отношение на малките населени места от опозицията в Общински съвет предлагат да бъдат отпуснати делегирани бюджети на всяко село, а предложението на БСП за сумата е 3000 лв. „Това са средства, с които кметът на населено място може да реагира при възникване на проблеми или ситуации, а не непременно да бъде уведомяван общинския кмет за направата на някои разходи. Например, ако порой отнесе част от път, да може кметът да извика багер и да се излезе от ситуация. Освен това селата организират събори, фестивали и др,. за което също се обръщат за съдействие към общинския кмет. Тези 3000 лв. за всяко кметство ще даде спокойствие на кметовете, че могат да реагират при нужда“, обясни Павлов.


Общинският съветник Валентина Караганова представи предложението на БСП за отпускане на еднократна помощ от 1000 лв. за всяко второ новородено в семейството, като посочи, че целта е да се стимулира раждаемостта в общината. „На обсъждането видях, че се предвиждат доста ремонти с цел благоустрояване на градската среда, което е много хубаво, но нали направеното трябва да бъде използвано, а какво по-хубаво от това по някакъв начин да стимулираме младите хора да остават в града, да раждат деца, за да има смисъл от всички ремонтни дейности и инфраструктурни проекти“, посочи тя.


Общинският съветник Ивайло Петров добави, че от БСП предлагат в бюджета за 2020 г. да бъдат предвидени 5 000 лв. за включването на стадиона в жк „Бистрица“ към канализационната мрежа. „Миналата година на стадиона за бейзбол и софтбол се проведе Европейско първенство, надяваме се тази година да посрещнем и Световно първенство, затова нашето предложение е свързано с канализацията на стадиона. Там има изградени санитарни възли, които обаче не са свързани с канализацията на града. Ако връзката бъде направена, няма да има нужда да се ползват химически тоалетни, а условията ще бъдат значително по-добри“, обясни Петров.


Общинският съветник Асен Илиев изрази разочарование, че и към момента общинското ръководство не възприема идеята на БСП да бъде създадена ученическа спортна школа.

„Ръководството на общината или не го разбира, или не иска да го направи. Дадохме предложение парите за спорт, 90 000 лв., да се разделят, като половината да са за масов спорт, а другата половина да са за високо спортно майсторство. Всеки уважаващ се град има такава ученическа спортна школа, която дава кадри за професионалния спорт. Школата може да бъде за два или три приоритетни спорта, като треньори от съответните клубове да работят с децата, като преимуществото ще бъде, че децата няма да плащат никакви такси. Това е и социална дейност, която общината трябва да подкрепи. Общинското ръководство не го възприе това, но аз смятам, че е така, защото не го разбират“, обясни Илиев.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети