Ще има уволнения за насилието и унижението над възрастни хора в социален дом

DenNews.bg
21.01.2020
размер на текста:

Ще има уволнения в Центъра за настаняване в Пловдив, където възрастни хора са подлагани на унижения, насилие и тормоз от персонала. Това обяви зам.-кметът по социалните дейности на Пловдив Анести Тимчев пред Нова телевизия.
„Очакваме протокола от проверката на социалното министерство. Категоричен съм, че болногледачките ще бъдат уволнени. За мен това е чудовищно престъпление на хора спрямо хора“, каза той.
"Винаги съм казвал, че никой няма никакво право да се отнася към когото и да е било по подобен начин. Неуважителен и жесток. Ще продължим да работим, докато установим всички виновни. Ще съкратя отпуска на управителката на дома и ще се срещна лично с нея. Последиците могат да бъдат само едни - онези, които са виновни ще бъдат освободени от работа. Ще бъдат взети много сериозни мерки", добави той.
"Докато не започнахме да коментираме случая, в общината не бяха постъпвали никакви сигнали. Ще направим организация за събиране на членовете на семействата на хората в дома. Искам да ги попитам дали имат някакви забележки и наблюдения", сподели още Тимчев.
В същото време се разбра, че още разкази за тормоз и издевателства над пациенти излизат на бял свят в дома за възрастни хора с деменция в Пловдив. Припомняме, че в понеделник криминална полиция и прокуратурата влязоха в дома, след като бе излъчен репортаж, който показва бруталното отношение на персонала към пациентите.
"В разказите, които чух в репортажа, разпознах случаите на баща ми. Имах съмнения, че се случват нередности. Няколко пъти съм виждала синини по ръцете на баща ми и сцепено ухо. Когато попитах персонала как са се получили - те ми отговаряха, че той е падал и се е наранявал. Аз повярвах на тези думи, защото той наистина беше трудноподвижен. Синините бяха като от силен удар, големи кръвонасядания", разказа Анна Колева-Кадирова, дъщеря на мъж, починал в дома.
"Веднъж, когато си тръгнах, едната жена, която обслужва обитателите, се приготвяше да го къпе. Той пред нея и шефката на дома - Тянева, каза "няма да ме биеш". Тогава аз попитах дали това наистина се случва. Тянева каза, че няма такива неща. Аз помислих, че баща ми си въобразява, вследствие на деменцията. Имам информация, че татко ми е бил изкъпан и оставен мокър и гол на течение, евентуално, за да се разболее", сподели Кадирова.
Припомняме, че разкритията за лошите условия на живот в дома за възрастни в Пловдив тръгнаха, след като жена поставя записващо устройство в дома, защото се съмнява за лошо отношение към баба си, която е на 84 години, с деменция и напълно неподвижна.
Калинка Ненова забелязала, че някои от болногледачите удрят възрастните хора и се държат цинично с тях. Правило й впечатление още, че от лекарствата, които им дават, пенсионерите изглеждат като упоени. Записвала персонала в продължение на месец, включително и една от служебните им оперативки.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети