СЗО със спешно заседание заради мистериозния вирус в Китай

DenNews.bg
21.01.2020
размер на текста:

Световната здравна организация (СЗО) свика среща на комисията за извънредни ситуации, по повод мистериозния вирус, който зарази стотици в Китай, предаде БГНЕС. Болестта, която е подобна на Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), беше открита първоначално в град Ухан, но вече се разпростря в други градове и дори съседни държави. През 2002-2003 ТОРС отне живота на поне 650 души в Китай и Хонконг по време на голяма епидемия.
В момента потвърдените случаи на новия коронавирус са 218, като в понеделник здравните власти в Китай обявиха откриването на още заразени хора. За първи път бяха регистрирани случаи в Пекин и Шанхай - двете най-големи метрополии в страната. Досега от болестта са починали трима души. Учените бързат да установят как се предава вируса, като се смята че пазар за морска храна в Ухан е мястото, от което е тръгнала заразата. Засега има потвърждение, че болестта се предава от човек на човек.
Джонг Наншан, известен вирусолог в Китай, който помогна да бъде установен мащаба на епидемията през 2002-2003 казва, че няма нужда заразените да са пътували до Ухан, защото болестта очевидно се предава от човек на човек.
Досега 14 медицински работници, третирали заразени пациенти, също са прихванали вируса.
Комисията за извънредни ситуации на СЗО ще се събере в Женева в сряда (22 януари), за да реши дали да бъде обявена заплаха за общественото здраве в международен мащаб. По-рано СЗО обяви, че вирусът изглежда има животински произход и наистина са отчетени предавания от човек на човек при близък контакт.
Град Ухан има 11 милиона жители и представлява ключов транспортен център, особено по време на празнуването на Китайската нова година - най-голямата временна миграция на хора на света. Тя започва по-късно тази седмица, като се очакват над 670 милиона пътувания. През следващата седмица от летището в Ухан ще излетят 2131 полета, като поне 205 от тях са международни. В понеделник президентът на Китай Си Дзинпин за пръв път коментира заразата, като каза, че сигурността на хората трябва да е приоритет номер едно, а "информация за епидемията ще бъде публикувана навременно и ще се засили международното сътрудничество."

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети