Окончателно: Нено Димов остава в ареста

DenNews.bg
16.01.2020
размер на текста:

Бившият екоминистър Нено Димов остава в ареста. Това е окончателното решение, взето днес от Апелативния специализиран съд.
Мотивът на магистратите е това, че Нено Димов може да извърши ново престъпление и може да окаже въздействие на свидетели, въпреки подадената оставка.
Апелативният специализиран наказателен съд заседава повече от 4 часа и накрая потвърди решението на първа инстанция.
Засега Нено Димов остава единственият отговорен за водната криза в Перник. Той е обвинен за умишлена безстопанственост, с която е засегнал интереса на над 97 хил. души.
Прокуратурата вчера разпространи документи и разпити по разследването за водната криза. Събраните доказателства са 59 тома, а съдът прие, че има достатъчно данни, че досегашният министър на околната среда и водите е съпричастен с кризата с водата, както и че може да извърши друго престъпление, ако бъде пуснат.
Прокуратурата днес обвърза обвинението спрямо Нено Димов и с цената, на която "Стомана Перник" и ТЕЦ "Република" са купували вода - 13 ст. за един кубичен метър, докато гражданите са плащали над 2 лева за същото количество. Тази разлика е акумулирала загуба за държавата. "Стомана индъстри" е можела да взема вода и от река Струма, за което е имало разрешение, а прокуратурата твърди, че ако не е подавана вода на предприятията, тя е могла да се използва за питейно-битови нужди.
От прокуратурата твърдят, че управлението на водния ресурс е правомощие единствено на министъра на околната среда и водите и единствено министърът утвърждавал с подписа си месечните и годишните графици за водоползване.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети