Бившият кмет на Дупница д-р Панайотов: ВиК-Дупница трябва да остане общинско дружество, ако се наложи-гражданите с тоягите в ОбС

DenNews.bg
16.01.2020
размер на текста:

Опитват се да решат един гаф с друг гаф. Така бившият кмет на Дупница д-р Панчо Панайотов, решил дългогодишната водната криза на града за по-малко от година, коментира днешното предложение на властта за създаване на държавен ВиК холдинг, който да поеме пълен контрол над водните дружества.

 

„Сърбаме попарата на държавния холдинг НЕК, на Булгаргаз- най-скъп газ, най-скъп ток. Тази държава не може да управлява водите на един язовир, показа го. Този гаф с недостига на вода е резултат точно на тази държава, на тези измислени министри- марионетки. Един гаф от безхаберие ще "поправят" с друг гаф? Подобна централизация не е решението. Решението е точно обратно. Впрочем в страната не всички ВиК дружества са държавни, а принципал на общинските дружества са Общинските съвети. Премиерът не може да се разпорежда с тях. Той ще се опита най-вероятно чрез партията си в Общинския съвет да бъде взето такова решение.
Конкретно за Дупница-ако някои партии в Общинския съвет тръгнат по гайдата на това предложение на ГЕРБ, тогава-гражданите с тоягите в Общинския съвет. Огромна грешка е ВиК Дупница да влиза в държавен холдинг“, коментира д-р Панайотов.
Именно в първия кметски мандат на д-р Панайотов бе разрешена дългогодишната водна криза. Преди това градът и общината бяха на ежедневен режим и постоянен недостиг на вода в условията на 100% държавен контрол над водните дружества и благоприятни природни условия-достатъчно валежи от дъжд и сняг.

 

д-р Панчо Панайотов 


Всъщност предприетите мерки и изградените байпаси от Панайотов и тогавашният управител на ВиК-Дупница (вече общинско дружество) Ангел Малинов осигуряват безпроблемно питейна вода на Дупница до ден днешен.

 

„Изградихме байпасите от яз. Калин през яз. Карагьол и Градинските езера, които да захранват река Бистрица при нужда. Изградихме втори дюкер на яз. Дяково и помпена станция на Таушаница, която да може да подава вода на града, дори когато нивото на яз. Дяково е ниско. Наложихме ред и дисциплина, защото преди това служителите по резервоарите се наливаха с алкохол, вместо да пълнят резервоарите на града или пък ги изпускаха неконтролируемо-питейната вода се изливаше по земята, докато гражданите стояха без вода. Изградихме система от компютри, които се използват и досега. И всичко това стана, защото знаехме как, не бяхме страхливци и действахме в името на дупничани.

 

Грешка е ВиК-Дупница да бъде прилапано от държавен холдинг. Първо защото цената на водата ще скочи на мига,

 

тя ще трябва да бъде изравнена с цената на Кюстендилска вода-3 лв. Грешка е, защото сме видели какъв стопанин е държавата- не е добър стопанин. Гражданският контрол над общинско дружество е много по-възможен“, обясни Малинов и посочи, че имаме близък пример за разликата между общинско и държавно дружество, а именно ВиК-Дупница и Кюстендилска вода. Въпреки че е държавно дружество Кюстендилска вода веднъж фалира, цената на водата е значително по-висока, а авариите се отстраняват много по-бавно.

 

Ангел Малинов 

„На ВиК-Дупница не му трябва много! Трябват само един умен професионалист за управител и един кмет, който да съдейства и нещата ще са в граници. Истина е, че мрежата е остаряла, но това не е извинение да се допусне грешката за преобразуване на общинското дружество в държавно. Вярно е, че, доколкото сега съм запознат, ВиК има проблеми с безпаричие, но това също не е причина Общината да загуби контрол над дружеството“, посочи още Ангел Малинов.

Той изрази съжаление, че към момента помпената станция на Таушаница, благодарение на която многократно Дупница е спасявана от режим при проблеми с подаването на вода от Бистрица, не само не работи, но и е почти разрушена, т.е. не може да бъде използвана при нужда.

„Задачата на тази помпена станция бе да може да се подава вода от яз. Дяково, когато той е с намалени обем и ниво, както е в момента. Тези помпи можеха да качат вода от язовира до резервоарите на Дренски рид и оттам да се захрани града. Сега от язовира вода може да се взима, само когато нивото му е високо или да се подава вода само за Горна махала. В станцията на Таушаница бяха налети много пари, защото тя имаше смисъл. Не зная кога и защо е изоставена, но знам, че е в трагично състояние. Хубаво ще е ръководството на ВиК и Общината да помислят в тази посока“, обясни още Малинов.

А какво е мнението на кмета Методи Чимев и председателя на Общински съвет Костадин Костадинов за днешното предложение на правителството-екипът ни вече попита, но към момента все още не сме получили отговор.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети