Ето какво означава отказът от европарите за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле-в три точки

DenNews.bg
16.01.2020
размер на текста:

Агенция „Пътна инфраструктура“ вчера съобщи, че България оттегля апликационната форма за европейски средства за отсечката от магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. В прессъобщението от ведомството уточняват, че страната ни „продължава да разглежда проекта като приоритетен и не се отказва от него“. Иначе казано България реши да финансира проблемния и най-скъп участък от автомагистрала „Струма“ с нашите данъци.

А ето какво означава това според Десислава Стоянова от Коалиция "За Земята", която работи по кампанията "Да спасим Кресненското дефиле“:

15 януари беше последният срок на българските власти да отговорят на безпощадните коментари на Европейската комисия за финансиране на лот 3.2 – участъка на Кресненския пролом от АМ „Струма“.

За нас отказът от финансирането означава:

-Българските власти разбират, че предложеният проект няма как да отговори в този си вид на европейските изисквания;
-Увеличава се рискът спрямо България да бъдат повдигнати обвинения за нарушаване на европейското екологично законодателство и за евентуално връщане на парите, които до момента са отпуснати за останалите отсечки;
-Не се търсят решения, а упорито се настоява за разрушителната алтернатива през Кресненския пролом – лош вариант и за местните, и за биоразнообразието.

Източник: https://www.greenpeace.org/

Повече по темата ТУК: https://soundcloud.com/gpbg/greencast-7

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети