Живеещи в София дупничани събраха над 900 лв. за паметника на Невена Коканова

DenNews.bg
16.01.2020
размер на текста:

Живеещи в София дупничани събраха над 900 лв. за каузата за издигане на паметник на обичаната актриса Невена Коканова в родната й Дупница. На благотворителната вечер, организирана от общественика Николай Табаков в столичната му галерия „Лампион“, бе представен календар с портрети на Невена Коканова, рисувани от български художници.
Сред гостите на вечерта и дарителите бе проф. Шекерджийски, създател на медикамент, благодарение на когото нашите полярници се справят по-лесно с тежките условия, водещи до промени на имунитета и физиологията по време на престоя им на Антарктида.
Припомняме, че в знак на почит и признание към проф. Шекерджийски по предложение на директора на Българския антарктически институт професор Пимпирев, гербът и знамето на Община Дупница бяха поставени на българската станция на Южния полюс.

Проф. Шекерджийски разговаря с Кина Околийска 


Преди години проф. Шекерджийски, който е бивш декан на Фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София и национален консултант по технология на лекарствените форми, дари родната си къща на Община Дупница с желанието да бъде обявена за Музей на фармацията в Дупница и да се използва за научни цели от ученици, учени и специалисти в областта на фармацията.

Около 30 дупничани се събраха на благотворителната вечер

В тази къща, намираща се на улица „Дора Габе“ срещу Съдебната палата в Дупница, пък преди години Николай Табаков откри и държеше първата частна галерия в Дупница –„Иара“.


На благотворителната вечер бе и обичаната и талантлива пианистка Кина Страшимирова-Околийска, чиято фамилия е една от старите в града и с принос към обществения и духовен живот в Околията. В къща на фамилията и в момента се посещава Общинската галерия на Дупница – „Околийската къща“.


Дизайнерът на специални ефекти Христо Велев, първият номиниран за „Оскар“ дупничанин за работата му по филма „2012“, и приятелката му Весела, също присъстваха на благотворителната вечер.

Всеки от присъстващите закупи бройка от календара, чиято цена е 15 лв., но всички присъстващи дариха суми над 20 лв.

Николай Табаков (вляво), Христо Велев (клекнал) и дарители 


От вчерашната вечер започна и създаването на списък с имената на дарителите, който по-късно ще се превърне в Книга на дарителите за паметника на Невена Коканова, а идеята на Табаков е тази книга да бъде предоставена по-късно на градската библиотека.
„В тази книга ще бъдат записани имената на всички, дарили по 20 и повече лева. Календарът ще бъде представен и в Дупница идната седмица, като все още уточняваме точна дата, час и място. Благодаря на всеки от 30-ината дупничани, живеещи в София, които дойдоха на благотворителната вечер снощи“, каза Табаков.
Припомняме, че неговата идея е средствата за паметника на Невена Коканова да бъдат събрани не от един-двама големи спонсори, а от максимално широк кръг граждани с по-скромни дарения-така както дупничани и хората от региона поставят началото и успешно построяват първата хижа в България, хижа „Скакавица“.

Към момента за каузата са събрани около 5 000 лв. Може да се включите в кампанията по набиране на средства за изграждане на паметник на Невена Коканова в родната й Дупница и с превод по:


Дарителска сметка:

Сдружение "Паметник на Невена Коканова в Дупница"
Алианц банк
BG52BUIN95611100627436
BUINBGSF

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети