Япония потвърди първи случай на непознатата до момента вирусна пневмония

DenNews.bg
16.01.2020
размер на текста:

Японските власти потвърдиха първи случай на заразяване с нов тип вирус на пневмония в страната от огнището в Китай. Това съобщи на пресконференция в Токио представител на Министерството на здравеопазването, предаде БГНЕС. "Потвърдихме първия случай на новия тип пневмония в Япония. Пациентът е китайски гражданин, живеещ в префектура Канагава (съседна на Токио). Той е посетил Китай и се е върнал в Япония на 6 януари. Въпреки това той не е бил на рибния пазар, където е центърът на инфекцията", каза представителят на ведомството.
Според него, симптомите на заболяването при пациента на възраст около 30 години се проявили по време на пътуването до Китай. След като се върнал в Япония, той посетил лекар, който преценил, че болестта му е лека и му предписал лекарства за домашно лечение. Пациентът бил хоспитализиран едва на 10 януари поради влошаване на състоянието, след което тестовете потвърдили, че е заразен с новия вирус. Мъжът е изписан от болницата на 15 януари, след като бил подложен на лечение. Сега министерството проучва с кого е влязъл в контакт след завръщането си в Япония. В момента няма други пациенти в страната, които биха могли да са заразени с вируса, отбеляза служител на отдела. Заради потвърждаването на първия случай на нова пневмония, правителството на Япония създаде кризисен щаб за събиране на информация и предприемане на мерки за предотвратяване на разпространението на вируса. Властите призовават хората да мият ръцете си по-често и незабавно да се консултират с лекар, ако се появи кашлица или треска. Особено внимание трябва да се обърне на онези, които наскоро са пътували до Ухан.
На 31 декември китайските власти информираха Световната здравна организация за огнище в Ухан, разположено на 1000 км северно от Пекин в централната част на страната. Неизвестен вид коронавирус е бил открит от местните специалисти на 7 януари. Всички случаи на заболяването със съмнение за нова пневмония са били подложени на лабораторни изследвания. В резултат на това патогени на респираторни заболявания като грип, птичи грип, тежък остър респираторен синдром и близкоизточен респираторен синдром бяха изключени от списъка на възможните патогени. СЗО призова държавите да проведат стриктно епидемиологично наблюдение на огнището на нова пневмония в Китай. Към днешна дата са потвърдени около 60 случая на инфекция с този вирус, един човек е починал, повече от 680 са изолирани.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети