Съдийка отказа да си направи отвод по делото срещу полицаите от Дупница, обвинени в побой

DenNews.bg
15.01.2020
размер на текста:

Съдия Мая Гиздова отказа да си направи отвод по делото срещу двамата полицаи от РУ-Дупница, обвинени, че са нанесли побой и телесни повреди на арестант.
Искането за отвод на съдия Гиздова бе направено на днешното съдебно заседание от прокурора по делото Ивайло Василев и адвокатите Балабанов и Петров, представители на пострадалия. Мотивът е, че дъщерята на съдия Гиздова е секретарка на полицейския началник на Дупница Борислав Динев, който пламенно защитава подчинените си и дори нахлу в Районен съд-Дупница с около 50 униформени, за да засвидетелстват подкрепа към обвиняемите.
Според юристи съдия Гиздова би следвало сама да се оттегли от делото, но въпреки видимото й притеснение в съдебна зала днес, тя отказа делото да бъде прехвърлено на друга от наказателните колегии.
Припомняме, че полицаите Стефан Попов и Валери Сотиров са обвиняеми за това, че през месец август 2018 г. са нанесли тежък побой на арестувания след неправилно пресичане в Бобошево Слави Бачев. По време на ударите Бачев е закопчан с белезници зад гърба. Получил множество леки телесни повреди, а единият от униформените е обвинен и че е нанесъл на Бачев средна телесна повреда - счупване на долната челюст, чрез ритник в главата.
Полицаите са привлечени към наказателна отговорност и могат да получат от 2 до 8 години затвор.

Припомняме, че през месец март м.г. по искане на прокуратурата Районен съд-Дупница отстрани двамата полицаи от работа.
Последва обжалване пред Окръжен съд-Кюстендил, като по време на делото в областния град също имаше силно полицейско присъствие в знак на солидарност с подсъдимите полицаи.
С решение на съдиите Йоланда Цекова, Надя Георгиева и младши съдията Симона Навущанова двамата униформени бяха върнати на работа, а мотивът-никой от тях не е правил опити да попречи на разследването.
Припомняме, че Стефан Попов е внук на един от спонсорите на районното управление на МВР в града и бивш президент на ФК Марек, а Сотиров е син на бившия шеф на следствения арест в града.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети