Спряната вода за търговците е една от мерките за избягване на пернишкия сценарий с яз. Дяково

DenNews.bg
15.01.2020
размер на текста:

Спирането на водата на търговците от покрайнините на Дупница в посока София е една от мерките, с които да се избегне пернишкия сценария „Студена“ и с яз. „Дяково“. Това обясни за DenNews.bg управителят на Напоителни системи-клон Дупница инж. Марио Михов. Той посочи, че язовирът в момента е на 31% от обема си, но добрата новина е, че въпреки слабия приток се поддържа нивото му, т.е. не се допуска спад, което би застрашило битовите абонати, най-вече в Бобов дол.
Както е известно, община Бобов дол разчита изцяло на яз. Дяково за питейни нужди. Както писахме преди дни, ВиК-Дупница включва вода от язовира само при нужда, предимно в летните месеци или при проблем с основния водоизточник на река Бистрица. В момента от яз. Дяково към ВиК-Дупница се подават минимални количества, но всички необходими при евентуална криза с Бистрица обеми са налични в язовира.

Днес търговци от района на Пиперево излязоха на протест, въпреки че преди дни е проведена среща при кмета Методи Чимев, на която инж. Михов лично е обяснил, че няма как в момента водоподаването към тях да бъде възстановено.
„Аз лично ги попитах какво предпочитат – да нямат вода на автокъщите, която им трябва да си мият колите или да нямат вода вкъщи заедно с целия град и заедно с община Бобов дол. Кое е по-добре? Разбира се, че не ми е приятно, че за тях има неудобство, но първо, че мярката за спирана на вода за промишлени нужди е записана в графика на МОСВ, именно за да се избегне криза с питейната вода. Второ,

 

в разрешителните на всички търговски и производствени обекти е записано, че те трябва да имат алтернативен водоизточник. Това не е изискване от последните два месеца, а е ясно още от отварянето на търговските обекти“, обясни още началникът на Напоителни системи.
Що се отнася до пожарните кранове, които протестиращите търговци посочиха като проблем, защото при евентуален инцидент не биха могли да бъдат използвани, защото и водата за тях е спряна инж. Михов обясни:
„Да, част от крановете са без вода в момента, но може да се реагира на мига при евентуален инцидент. Трябва да се знае, че в разрешителните на търговците е посочено, че и за тези кранове трябва да има алтернативен водоизточник. Няма повод за паника по повод крановете, тъй като при нужда ще се реагира“.

Инж. Михов обясни още, че единствен вариант за търговците в този район са кладенци, за което съответно собствениците трябва да предприемат мерки.

В момента от яз. Дяково за промишлени нужни се подава вода единствено към ТЕЦ „Бобов дол“, но тези количества са намалени до минимум, защото централата има и алтернативни източници и защото подаването на вода от Дяково за теца няма как да бъде прекратено напълно.

„В момента няма риск от недостиг на питейна вода от язовира. Правим всичко възможно и успяваме да удържаме положението. В момента има проблем, че във високите части водата е замръзнала и притокът е слаб. Добрата новина обаче е, че има над метър сняг в планината и очакваме пролетта да имаме добър приток. Авариите са сведени до минимум, като се работи на засилен график за наблюдение за загуба на вода“, каза още инж. Михов.

Работата на двата веца по водосбора на яз. Дяково- ВЕЦ „Дяково“ и ВЕЦ „Отовица“ е спряна още в началото на ноември, като това се потвърждава при обходите на служители на Напоителни системи.
„Ние не сме контролиращият орган на вецовете, но хвърляме по едно око и то често, за да сме спокойни. Имаме денонощно хора на смяна и ситуацията се следи ежечасно“, посочи още той.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети