Още два месеца за вещо лице да изясни горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

DenNews.bg
15.01.2020
размер на текста:

Допълнителни въпроси към съдебно-техническата експертиза и вещото лице, възникнали по време на съдебното заседание, отложиха съдебната битка за горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ за след два месеца.
Припомняме, че делото в Административен съд-Кюстендил бе заведено от сдружение „За Земята-достъп до правосъдие“ и от името на 99 граждани на Дупница, Големо село и община Бобов дол, които се присъединиха към процеса като заинтересована страна. На предходното заседание като страна по делото се присъдени и община Бобов дол.
На третото съдебно заседание по делото вещото лице представи своята експертиза, но възникнаха допълнителни въпроси, както от страна на представителите на теца, така и от страна на адвокатите на Сдружение „За Земята-достъп до правосъдие“.
А част от въпросите е дали ТЕЦ „Бобов дол“ може да осигури и съответно спазва необходимата за съвместно изгаряне на въглища и отпадъци температура. Още по-важният въпрос- дали наличната горивна инсталация отговаря на изискванията за горене на отпадъци. И още по-важният въпрос- защо високият комин на централата, за когото има разрешение да бъде ползван до 120 часа при извънредни ситуации, всъщност работи почти постоянно.
В срок от два месеца вещото лице трябва да направи поисканите от страните допълнения и да ги представи пред съда на следващото заседание, насрочено за месец март.

Припомняме, че на предходното заседание съдия Иван Демиревски прие по делото като доказателства документи, изпратени от Регионална инспекция по околна следа и води – Перник, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ и Изпълнителна агенция по околна среда.
Екологичните сдружения „Грийнпийс“ и „За Земята“ и гражданите настояват да бъде отменено комплексното разрешително, издадено от Изпълнителна агенция по околна среда, даващо право на теца да гори отпадъци, без да се сочи какви по вид са те и без да бъде променяна горивната инсталация, пригодена за горене на въглища. Ако съдът отмени новото разрешително, централата ще продължи да работи със старото разрешително, позволяващо горене само на въглища. Т.е. абсолютно неверни са твърденията, че екологичните организации и противниците на горенето на отпадъци искат и биха могли да закрият работата на ТЕЦ "Бобов дол".

Припомняме още, че откакто централата гори отпадъци, смесвайки ги с въглища, граждани сигнализират почти постоянно за още по-голямо замърсяване на въздуха.

Сайтът Бивол публикува кадри, на които се вижда тоновете отпадъци, складирани на площадки на ТЕЦ „Бобов дол“, както и кадри от самата технология. От кадите се вижда, че хвърляните в пещите отпадъци не са RDF гориво, т.е. модифициран и пригоден за горене отпадък, а различен по вид необработен отпадък.

До момента нито прокуратурата, нито РИСОВ са предприели стъпки за проверка на вида отпадъци, които се горят, нещо за което еколози настояват да бъде направено-на случаен принцип да бъдат избрани бали, които да бъдат подложени на анализ за съдържание на тежки метали, опасни вещества и пр.
Вижте видеото на сайта Бивол на този линк:

https://www.facebook.com/bivolnews/videos/

2921903911195002/UzpfSTU0MzMwNDY2MDoxMDE1ODAzMDUwNjAyNDY2MQ/

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети