Две ракети са свалили украинския самолет над Иран

DenNews.bg
15.01.2020
размер на текста:

Две ирански ракети са ударили украинския пътнически самолет, съобщи The New York Times, публикувайки проверени кадри от охранителни камери, показващи двойка снаряди, които се плъзгат в небето, преди да ударят целта си. Ракетите са изстреляни с интервал от 30 секунди и помагат да се обясни мистерията защо транспондерът на самолета не е работил - той е бил деактивиран от първия удар, преди да бъде свален след секунди от втората ракета, съобщи изданието.
Техеран в продължение на дни отричаше твърденията, основани на американското разузнаване, че украинският Боинг 737 е свален от негова ракета. Но в събота дойде признание на вина, след като бригаден генерал Амирали Хаджизаде, командващ въздушно-космическите сили на Корпуса на революционната гвардия на Иран, каза, че оператор на ракетната установка е сбъркал самолета с крилата ракета и е открил огън.
Кадрите, показващи свалянето на самолета, са заснети от покрив в Бидкане, село на четири мили от ирански военен обект. Иран обяви първите арести заради случайната стрелба по украинския лайнер, причинила смъртта на 176 души, без да посочи кой или колко души са били задържани.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети